Last news in Fakti

11 Януари, 2022 10:43 1 469 4

Кинодейци искат спешна среща с министъра на културата

  • атанас атанасов-
  • министър на културата-
  • кино-
  • индустрия-
  • министерство на културата

2021 година бе нулева за българското кино, оплакват се от кино средите

Кинодейци искат спешна среща с министъра на културата - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на кино средите у нас искат спешни мерки срещу хаоса в българското кино. Те се обръщат с официално писмо към новия министър на културата Атанас Атанасов и председателя на Комисията по култура и медии в НС Тошко Йорданов.

"Обръщаме се към Вас с молба за спешна среща с представители на долуподписаните филмови асоциации във връзка с безпрецедентната криза, в която се намира българското филмопроизводство от една година насам, вследствие на приетите поправки в Закона за Филмовата Индустрия (ЗФИ) и в Правилника за прилагане на ЗФИ (ППЗФИ), както и липсата на нов Устройствен правилник на ИА НФЦ."

Сред подписалите официалното писмо са Асоциация на филмовите продуценти, Обсерваторията по икономика на културата, Асоциация на българските оператори и Асоциацията на българските анимационни продуценти.

Писмото съдържа апел към Министерство на културата за вземане на спешни мерки в политиките на кино индустрията на България и в него се изказва силна надежда за конструктивен диалог между институциите. В него се казва още:

Кинодейците казват още, че цялата 2021 година е нулева за българското кино, тъй като не са приложени новите схеми и поради липса на административен капацитет на агенцията. Според тях, ако не се предприемат спешни мерки, българската кино индустрия рискува да бъде в същия хаос и през 2022 г., предизвикан от приетия закон.

Ето какво пишат още те:

"В резултат на безотговорните и некомпетентни решения, взети от предишното ръководство на Министерство на културата и подкрепени, за съжаление, от служебното правителство, 2021-ва година беше нулева година за българското кино - както многократно предупреждавахме! На практика не бяха подписани договорите за финансиране на вече одобрени за производство проекти, за реализиране на фестивали, промоция и разпространение на филми. Плачевен е финансовият статус на българското кино за 2021г. - усвоените едва 3,9 милиона лева са разплащания само по договори, подписани до 31.12.2020 г., а върнатите в държавния бюджет публични финанси за 2021г. са над 11,3 млн. лв."

Кинодейците и експерти, автори на писмото пишат още, че много техни колеги остават извън тази статистика. Според тях хиляди са останали без работа, както има и провалени проекти на десетки продуцентски компании. Според тях няма и финансови инструменти за подпомагане на засегнатите в сектора, което води до голямо напрежение в професионалните среди и може да доведе до сътресение в културния сектор в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 0 Отговор
    В цял свят , киното се издържа от собствени приходи , само нашите некадърници реват за пари от държавата ! Сигурно , защото творчеството им е на ниво , на което и два лева за билет зрителите не искат да прежалят !
  • 2 ъае

    2 0 Отговор
    От всякъде само някакви хрантутници изскачат. Като искат да работят, да ходят утре на протест. Всички сме засегнати от здравния фашизъм.
  • 3 Спас

    2 0 Отговор
    Ще се срещат лично само с министър Атанасов, с Йорданов може онлайн евентуално.
  • 4 ИВО СИРОМАХОВ

    3 0 Отговор
    Какво ли ще го попитат и какво ли той ще им отговори, след като то не е ходил на кино