Last news in Fakti

27 Януари, 2022 12:17 5 764 8

Откриха два огромни сфинкса в Египет

  • фараон-
  • египет-
  • сфинкс-
  • древен египет-
  • археология

Екип от учени попадна на удивителни находки, докато реставрираше погребалния храм на фараон Аменхотеп III

Откриха два огромни сфинкса в Египет - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Фрагменти от два гигантски сфинкса бяха открити в храма на древноегипетския фараон Аменхотеп III в западен Луксор. Екип от германски и египетски изследователи е открил артефактите, наполовина потопени във вода, докато тече реставрацията на погребалния храм на фараона.

Сфинксовете са с дължина около 8 метра и вероятно изобразяват древния владетел, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и широка огърлица, пише trafficnews.bg.

На мястото са открити и три почти непокътнати статуи на богинята Сехмет - защитникът-лъв на бога на слънцето Ра, както и останките от голяма зала с колони. Все още четливи по стените му са поредица от изображения, изобразяващи кралския юбилей, или хеб-сед - древен египетски празник, който признава и подновява правото на царя да управлява.

Фестивалът традиционно се празнува на тридесетата година от царуването на фараона, въпреки че повечето от египетските владетели умират доста преди това. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 г. пр.н.е. през 18-та династия, е сред малкото оцелели до толкова късна възраст.

До голяма степен мирното управление на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна програма в Тива (днешният Луксор), която е столицата на древната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Брадър

    11 4 Отговор
    На баце и на каскета ще да са ...
  • 3 Acmilan

    2 3 Отговор
    Тези пък чак сега ги намериха аз от кога ги знам ..
  • 4 Гост

    2 4 Отговор
    И още ли не са доказали, че са тракийски? Няма ли някой надпис на трьок-български, надраскан на левия сандал на сфинкса?

    Коментиран от #5

  • 5 плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Дори не знаеш за какво говориш. Траките са най- многобройният народ от древността, спорен елините. Живели са както в нашите земи, така и по целия малоазиатски бряг на Средиземно море. Омир ги посочва като съюзници на Троя. Да не мислиш, че са дошли там от Казанлък?
    Проблемът е в училищната история. Там никога не правят паралел със съседните страни и създават коне с капаци.

    Коментиран от #7

  • 6 ddddddd

    1 0 Отговор
    Открили са те на баба ми дръжките,излагация с тези статии
  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "плевен":

    Ама това само вие по бирариите ли си го знаете, или някой от другите днешни държави също е признала, че предците й са траки?
    Нали уж мирмидонците на Ахил били траки? Те са се били СРЕЩУ Троя, а сега пък й били съюзници. Май ти не знаеш какво говориш. Да беше прочел поне Илиада, вместо да разгласяваш голите съчинения на това и онова НПО.
  • 8 Селянин

    0 0 Отговор
    "Фестивалът традиционно се празнува на тридесетата година от царуването на фараона, въпреки че повечето от египетските владетели умират доста преди това." ....Гениална мисъл от тетрадката на някоя шестокласничка!