25 Април, 2013 17:02 1 114 0

ПРОФОН отчете ръст в приходите

  • профон-
  • права-
  • отчисления

Дружеството инвестира в нови технологии за по-ефективно разпределение и комуникация с членове и партньори

ПРОФОН отчете пред своите членове ръст в приходите от сродни музикални права през 2012 г. и постави пред себе си амбициозни задачи за 2013 г. Годишното общо събрание на дружеството, което се проведе на 24 април в хотел „Хилтън”, прие отчетния доклад на Управителния съвет за дейността през 2012 г. заедно с Годишния финансов отчет и доклада на одитора. Вече четвърта година дейността на дружеството се наблюдава от независим одитор и за пореден път в неговия доклад няма констатирани нарушения на законодателството и счетоводните стандарти.

Приходите на ПРОФОН през 2012 г. достигат 6.6 млн. лв без ДДС при разходи за административните услуги по колективното управление на права от 779 265 хил. лв без ДДС. Съотношението на административни разходи към приходи през годината от 12.6% е важен показател за ефективността на дружеството и е далеч под средните норми за подобни организации в Европа, които са между 15 и 20%.

През 2012 г. приходите от медии са близо 4.2 млн. лв без ДДС, от които 1.4 млн. лв - от радиостанции и 2.8 млн. лв. – от телевизии, като част от тези суми са за използване през предходната година. В тази връзка, за поредна година ПРОФОН констатира проблеми със своевременното прилагане на закона, което често пъти поражда използване без необходимото съгласие и принуждава дружеството да сключва споразумения за значителни минали периоди на използване със сериозен компромис от страна на правоносителите. Амбициите на Управителния съвет са през 2013 г. да бъде сложена точка на тези лоши практики.

Друг съществен проблем, изложен пред общото събрание, е значителният размер на лошите вземания по сключени договори с ползватели – функция на задълбочаваща се междуфирмена задлъжнялост в страната. През 2013 г. дружеството ще предприеме поредица от мерки срещу некоректните платци, включително защита на своите права по съдебен ред.

ПРОФОН остава лидер на пазара на публичното изпълнение и си поставя амбициозни цели за разрастване на агентурната мрежа и укрепване на партньорските си отношения с хотелско-ресторантьорския сектор и други стратегически партньори, които се нуждаят от качествена и разнообразна музика и удобството да получат права за нейното използване на „едно гише”. Приходите от този сектор за четвърта поредна година бележат стабилен ръст и достигат до 1.2 млн. лв без ДДС.

По време на Годишното общо събрание на ПРОФОН, изпълнителният директор Ина Килева обяви, че през 2012 г. са разпределени 3,5 млн. лева, като към момента са изплатени 2,6 млн. лв. Изплатената сума през 2012 г. е 26% от цялата изплатена сума от ПРОФОН към правоносители от момента на първите разпределения и плащания през 2004 г. С това поредно разпределение се реализира оптимизираният график за разпределение, приет от общото събрание, а общата разпределена сума от дружеството за периода 2002 – 2010 г. е вече повече от 17 милиона лева.

Инвестициите в нова информационна система за разпределение, които общото събрание одобри в рамките на Бюджет 2013 г., ще доближат ПРОФОН до практиките на водещи сдружения за колективно управление като британското дружество PPL и ще подобрят качеството  и прецизността на процеса на разпределение.

В рамките на общото събрание членовете на ПРОФОН избраха бенефициенти за двата фонда на сдружението - Фонд за подпомагане дейността на продуцентите и Фонд за подпомагане дейността на артистите-изпълнители. Това са Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), които ще използват предоставените средства основно за противодействие срещу нарушителите на закона и утвърждаване на легитимните бизнес практики, включително онлайн; и Българската музикална асоциация (БМА), които ще работят за защита на интересите на българските изпълнители и цялостна промяна на икономическата среда по отношение правата на творците.

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което защитава и управлява права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. От 1998 г. до момента, ПРОФОН се превърна в най-представителната музикална организация в България за колективно управление на сродни права. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Сдружението управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява  звукозаписите на четирите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, EMI и Warner Music Group), наред с над 25 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА