28 Април, 2013 10:46 7 612 2

Прощаване с Петър Гюзелев

  • петър гюзелев
Прощаване с Петър Гюзелев - 1
Снимки: БГНЕС

Днес си вземаме последно сбогом с легендарният китарист  Петър Гюзелев.

Роднини, приятели и очитатели се събраха ред Столичната библиотека  за да се сбогуват с незабравимия музикант от групите "Щурците" и "Стари муцуни".

„Много обичах това момче, просто не мога да говоря”, заяви Кирил Маричков. Много песни има негови, много легендарни сола, които пък всъщност са накарали много младежи да си купят китари и да станат музиканти. В ония тъмни соцвремена той да звучи като световен китарист, това не е лесно”, добави китаристът на „Фоноекспрес” Димитър Величков, цитиран от bTV.

Гюзелев издъхна в дома си на 25 април след тежка борба с рака. Преди 6 години музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка.

 Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди "Щурците" е основал групите „Сините звезди" и „Слънчевите братя".

Големият музикант е автор на музиката и аранжимента на много парчета на „Щурците”, сред които „Дай ми малко нежност", „Сватбен ден", „Когато си отива любовта", „Стълбата" „Неизживените неща" , „Светлият век", „Кой съм", „Кралят рок".

През 1993 г. започва да записва първи самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група „Стари муцуни" заедно с Георги Минчев, Георги Марков, Иван Лечев и Ивайло Крайчовски.

През 1994 г излиза албума на групата „Бира, секс и Рок енд рол" и става албум № 1 за България.

Заедно с „Щурците" Петър Гюзелев се превърна в един от най-обичаните музиканти на поколения почитатели на рока в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    1 0 Отговор
    R.I.P.
  • 2 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Израстнах с теб и таланта ти Почивай в мир RIP