Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 09:51 4 613 10

Тракийската зейра и славянската риза

  • траки-
  • език-
  • славяни

Какво пречи да се даде окончателен отговор за езика на траките, а не просто да е определен като език от индо-европейското езиково семейство?

Тракийската зейра и славянската риза - 1

В текстовете на античните автори са записани десетки думи използвани от траките, от различните племена, както и названия на градове, села, реки, планини, на царе, герои и божества и т.н. Като съберем се получава един доста дълъг списък от няколкостотин думи определени като тракийски, че дори и повече. Какво пречи тогава да се даде окончателен отговор за езика на траките, а не просто да е определен като език от индо-европейското езиково семейство?

Тракийските думи, които се срещат в античните текстове са наречени от учените „глоси”. Едни от най-известните тракийски глоси са думи като „зейра” – дълга дреха, възможно ямурлук, кабаница; думата „зелас” което на езика на траките означавало вино; „брютос” – вид ечемичено пиво; „брия” – град, „дева” – също град; „бриза” – житно растение и т.н. Виждаме че това са доста различни думи от познатите ни български и славянски, а също и от латинските и немските групи и други от голямото (индо)-европейско семейство. Преди всичко тук трябва да помним, че това са думи записани от чуждоземни автори, за които тракийският език е бил недобре познат и направо казано чужд.

Още във вековете преди новата ера старогръцките автори Херодот и Ксенофонт споменават, че траките наричали своята обичайна дългата дреха „зейра” или „зира”. Това се потвърждава и от други автори, който отбелязват че дългата дреха „зира”, „зейра”, „зирай” (или дори „зура”) стигала до коленете, била пристягана с колан, често била везана. Нашите учени определят с известно колебание „зира”-та като ямурлук, кабаница, като така е записано в различни изследвания по темата и различните речници, свързани с тракийския език.

Всъщност имаме една инерция при научната интерпретация и недоглеждане на детайлите. Не е възможно ямурлука да е везан, да се пристяга с колан, да стига само до коленете, а не до глезените, стъпалата, и да няма качулка към него.

Днес благодарение на интернет имаме достъп до огромно количество информация, включително и такова свързано с различните науки и тяхната специфика, стига човек да има желание да търси и да се занимава. Така може да открием много интересни неща, дори и по такава твърде специфична тема като тракийските думи - глоси и тяхното обяснение. В немско издание от началото на 19 век, на един стар римски лексикон от 2 век, редакторът Карл Вилхелм Диндорф посочва при думата „зейра” идентичността и с думата „риза”. Той дава и съответните примери за това, като цитира работата на едни още по-стари венециански учени от 16 век, който посочват еднаквостта на думите „зейра” и „риза”, получено в резултат на разместване на сричките, от античните автори.

Подобни наблюдения остават непознати за родните учени лингвисти (езиковеди) или пък са били неприемливи, понеже никъде в изследванията на нашите езиковеди не е дори отбелязана връзката между думите „зейра” и „риза”, старобългарски риза, мн. ч. ризы.

Че това е значението а тази дума е очевидно от примерите на древните автори, а записването и с размесени срички (метатеза) е в резултат на непознаване и далечност на тракийския език. Зейрата е дълга до коленете, пристяга се с колан или пояс, не е свързана с шапка, която се носи отделно (шапка от лисича кожа). Освен това зейрите - ризите е възможно да са везани.

Употребата на думата риза (зейра) при траките, документирана от древните автори, показва че този вид дреха, която ние тясно свързваме със славянското (раннославянското) население по нашите земи, е била обичайна дреха и за тракийското население. Тя е изглеждала по сходен начин и при населението наричано тракийско и при населението наричано славянско – дълга до коленете дреха, пристягана с пояс или ремък, с различен цвят - от по-светъл до по-тъмен (в зависимост от материята), извезана или без украса. И най-важното - била е наричана по един и същи начин...

Като имаме този пример предвид, дори и неспециалистът може да намери и да се досети какво е истинското значение на тракийската глоса „зелас” или „зилас” – вино при траките. И тук опитите за директно обяснение на думата, на намирането на паралели сред близки езици и т.н. предварително са обречени на неуспех. При глосата „зелас” отново срещаме разместване на двете основни гласни в думата, която възможност е пропусната, не е разгледана, от нашите учени специалисти. Думите от тракийската реч са били чужди и трудно произносими, пак да повторим, за чужденците, особено тези със звуци ж, з, ш,щ, ч, ц и т.н. Така търсената правилна форма е думата „зелас, зейла, зила” е думат „лозе”, „лоза” или „лозница”. Така траките са наричали лозата, а не виното. Действително древните автори отбелязват, че „зелас” е тракийската дума за вино – ойнос, но старогръцката дума за „лоза”, „лозе” е ойне или ойнас, т.е. твърде близка с тази за вино - ойнос. Тази прилика и възможност за лесно объркване, при записване на текстовете и лексиконите, дори не са отбелязани при анализа на глосата от нашите и чуждите езиковеди. Което за пореден път показва колко голяма е инерцията в научните катедри при работа върху даден предмет.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посетител

    7 3 Отговор
    Интересно.
  • 2 Обесен Язовец

    16 3 Отговор
    Браво. Поздравления. Полека лека, изследователите ни хващат правилната нишка. Търсете древния пра език Български във всичко и вси врати пред вас ще се отварят. Въпрос на кодировка. Траките били без писмен народ. Пълни глупости.
  • 3 Обесен Язовец

    7 5 Отговор
    Тери Брукс и книгите му: "Потомците на Шанара". Доста добре, както Толкин обяснява нещата. В това число разкрива и силата на Молитвената песен. А, Шанара е кодировка, като твоята Риза. Скритото четмо е: Потомците на НАШ РА. Ра е Бога Слънце. Ние му викаме Райчо. Браво. Браво. Радвам се, че проглеждате вече.
  • 4 Спорно

    8 3 Отговор
    "Тракийските думи, които се срещат в античните текстове са наречени от учените „глоси”.". Терминът не е обвързан конкретно с тракийските думи. "Глоса" означава "език" (както като анатомичен орган, така и в смисъл на "средство за комуникация", също така означава и "чужди думи, думи, нуждаещи се от разяснение). Оттам идват думи като "glossar/ium" (речник) и "полиглот" (човек, владеещ много/различни езици или езикови варианти).

    Коментиран от #5

  • 5 Иванов

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Спорно":

    Аз съм авторът, много благодаря за професионалния коментар.
  • 6 пустол войвода

    13 0 Отговор
    От няколко месеца , насам във Факти се дава преимущество на няколко така наречени " историци" !!! Много ми е чудно на каква основа се наричат "историци" , след като в БГ се изучава в различни интерпретации една измислена История на България ,създадена в Санкт Петербург и т.н. Руска академия на науките , в чийто състав
    има само един руснак-М.В.Ломоносов -физик / !!! Тя се разпространява от "плеяда" възпитаници на Санкт Петер-
    бургския университет во главе с Васил Златарски !!! Същата тази история е "коригирана" след 09/09/1944 по Вишинската метода !!! За днешни дни въобще не искам да говоря - всичко зависи от "Козяк " Шорош и накрая от Джасим !!! Всичко се гради от основата и нагоре !!! И господа " учени историци " , нека спрете да решавате съдбините на народите за секунди само с едно идиотско съждение - претопени !!! Нека , ако искате да ни просвещавате не лъжете хората , те не са простаци !!! Не откривайте топлата вода !!! Ние и без вас си я ползваме откакто сме се родили !!!
  • 7 Коко

    8 0 Отговор
    Нали има Библия бесика. В нея има много, много думи от езика на племето беси. Първо тях уточнете. Тук поне нещата са лесни.
  • 8 Димов

    8 1 Отговор
    Думите "зейра" и "риза" звучат толкова еднакво, колкото и думите "бор" и "роб". По-близки по звучение са дори "баба" и "буба".

    Коментиран от #9

  • 9 Русенец

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Бира и риба, каца и цаца, кака и кука, ливада и Илиада..... Важното е, че някой вижда фигури в звездите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.