14 Февруари, 2022 15:17 10 097 35

Походът на Дионис към Индия

  • дионис-
  • траки-
  • история-
  • минало-
  • индия-
  • александър македонски

На Балканите в хилядолетията преди новата ера е съществувала една добре развита земеделска цивилизация

В последните години различни независими изследователи разкриха нови страни от нашата богата, древна история. Българският читател се запозна с важни събития случили се в стари времена в историята на българските и балканските земи. Това, което археолозите все още не смеят окончателно да огласят е фактът, че тук на Балканите в хилядолетията преди новата ера е съществувала една добре развита земеделска цивилизация, която е дала подтик за развитие на много други по-близки и по-далечни земи. Интересно е, че към днешна дата повече чужди археолози, езиковеди, генетици обръщат внимание на този факт, отколкото нашите български, дали от скромност или неразбиране огромното значение на всичко свързано с тези проучвания и техните резултати.

Историческите извори, археологически разкопки, генетика, етнологията показват, че четири-пет хилядолетия преди новата ера тук на Балканите е имало една ранна цивилизация и голям брой население, което именно поради системното нарастване на неговия брой се е разселило във всички посоки – на запад, на север, на юг и на изток, като е занесло в новите земи своята култура, език, религия.

Един много интересен епизод от целия този процес е така нареченият поход на бог Дионис към Индия. Богът на виното Дионис (Дион, Дионисий) е всъщност богът на тази ранна земеделска цивилизация. Запазеният спомен за неговото пътуване към Индия е спомен за заселването на големи групи от хора от Балканите на изток, чак до земите на днешен Пакистан и Северна Индия. Около вековете малко преди новата ера, спомен за това преселение пазели не само балканските жители, но и индийските, както станало ясно по време на похода на Александър Македонски. Александър Македонски сам се наричал „новият Дионис” и подражавал в действията си на този бог, дори по начина на обличане. В действителност на него му се отдало да повторил този поход, случил се в доста по –ранни времена.

Флавий Ариан, римски историк описал навлизането на Александър Македонски на изток, отбелязва времето на първия поход на Дионис. Този балкански, тракийски бог, донесъл културата и цивилизацията в Индия. До неговото време индийците ядели сурово месото от животните, които залавяли, казва римският автор Флавий Ариан. Когато дошъл Дионис, той построил градове, дал на хората закони, дарил им виното и ги научил да засяват земята, като сам им дал семена. Дионис пръв впрегнал в плуг воловете, превърнал много от индийците в земеделци и ги снабдил със сърпове. Той дал на индийците и някои музикални инструменти и танца на сатирите. Други автори споменават, че имало няколко Дионисовци и няколко различни похода на изток по-ранни и по-късни. Античните автори споменават и героя Херакъл, който също се присъединил към похода на изток и царувал над индийците по времето на Дионис или след него, според различните версии.

Така се очертава една картина на преселване на балканско население на изток към днешна Турция, Сирия, Иран, Пакистан във времето около три хиляди и петстотин - четири хиляди години преди новата ера. Възникването на ранните цивилизации Харапа и Мохенджо Даро по поречието на река Инд вероятно са свързани именно с това население и неговото трайно усядане по тези земи. Както личи по съдовете от онази епоха и тяхната украса, по другите намерените артефакти, основите на добре планирани градове и начина на изграждане на жилищата и обществените постройки, това било една мирна цивилизация, която живяла в мир и просперитет в продължение на много столетия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    10 6 Отговор
    “ Интересно е, че към днешна дата повече чужди археолози, езиковеди, генетици ” Всъщност, единствено генетиците и археолозите/ антрополози се интересуват. Имат достатъчно публикации и колаборации. От езиковедите нищо не се очаква, освен да си прибират заплатките в БАН за присъствие на кафенце два пъти месечно и за се праат на даскали по форумите. По северномакедонския въпрос, ни гък ни стон.
  • 3 Последния Софиянец

    24 4 Отговор
    Дионисий наистина е бил бог за да успее да впрегне индийските роми на работа.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Госあ

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Индийска кухня имаш ли ? Кво се връзваш на тия простотии, Индия понеже яли живи животни са разпукали Александър северномакедонски 😂
  • 5 Емил

    36 4 Отговор
    Тракийският бог Дионис (Бакхус) не е бог на виното - това са примитивни гръцки представи за Донисиевите мистерии на траките! Дионис е бог на прераждането! Може да се съпостави с индийския Шива. Не случайно орфизмът го обединява с Аполон! Перперикон (храм на Дионис) е свързан със Слънцето, не с виното. Виното е част от ритуала! Гърците, като примитивен народ, са схващали само повърхността и това са запомнили!!!

    Коментиран от #25

  • 6 Летописец

    36 8 Отговор
    Всички народи около нас се изкараха потомци на тракийските племена, живели в нашите земи в древността. Само нашите историци спазват посочените им от руските историци "истини", че сме наследници на дивите азиатски племена от Памир и Хиндукуш. Българите са дали на русите - вяра, писменост и духовни учители. В техните хранилища се пазят хиляди старобългарски документи, откраднати от руски изследовател по време на турското иго. Нито един документ не е изваден и даден да бъде изследван. За благодарност ни се подиграват, че Кирилицата е тръгнала от македонските земи и че Кирил и Методий са византийци , а не българи. Срам и позор за всички московци у нас, дето не осъждат тези явни антбългарски лъжи на кремълската пропаганда.

    Коментиран от #8, #11, #17

  • 7 Госあ

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    “ Арийци е самоназванието на древните индо-ирански народи и се приема за синоним на индоевропейци. Думата произхожда от термина „айрия“ на санскрит, със значение „благороден“. ” швабата пак нещо се е объркАла
  • 8 Госあ

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    Тия локуми на руснаците и техните слуги в България не вървят. Има генетика. Ама не оная на Лисенко 😂

    Коментиран от #18, #28

  • 9 Емил

    15 7 Отговор
    Хубава статия, ама не смеят да кажат цялата истина! Траките са предшествани от друга цивилизация (пряк наследник на Атлантида), носеща Знание и Култура (прото-българи). Около 3000 г пр.Хр. тези хора тръгват на изток, за да цивилизоват (Индия, Китай, чак до Япония - похода на Рама). След това се връщат тук (кхан Аспарух) със задача да дадат на света културата на нова Духовна вълна (в Епохта на Водолея).

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    Руснаците са големи крадци на култура. Всъщност си го признават, толкова са прости и надменни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Прекаляваш 😂 Са ше ги изкараш и толтеки 😂

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    7 5 Отговор
    Некой помак или поруснак явно иска да се изкаже, ама не му се получава 😂
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Летописец

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Има си генетични таблици за народите Генетиката казва : Най-близки са ни румънци , гърци и сицилианци (на 50%).
    Другата ни половина е славянска .

    Коментиран от #19, #20, #22, #27

  • 19 Госあ

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "Летописец":

    Гърци, италианци от бергамо и албанци са ни най близки. Все средиземноморци. Това според най достоверното и голямо проучване в Нейчър. Румънците и сърбите ги няма, защото нямат древна ДНК ( имам предвид ДНК от стари кости). Но това не е и изненада, по антропологични белези си приличаме с тези. Най хубавото е, че анадолците са далече от нас. Така че тия дето разправят че …. еди кво си през петте века, са ходят да набиват чело у земята на некоя джамия.
  • 20 Прави разлика

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "Летописец":

    Не гърците, а в Гърция- средна и северната част, където населено е предимно със погърчени славяни. Истинските данайци( в най-южна част) - гърците са пришълци-тъмни етиопци от Африка. И това е от доста години доказано.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Летописец

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Прави разлика":

    Съгласен съм -северна и централна Гърция .
    За славянската ни половина сме най-близо до централноевропейските (в момента) славяни .Защото те са тръгнали от 7-те славянски племена обитавали и византийските земи .

    Коментиран от #30

  • 22 ......

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Летописец":

    По времето на арабското владение в Сицилия арабите използват много славяни за войници. познати са с историческото име саклабий.в сицилия има над десет процента славянски ген което не е никак малко.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    18 6 Отговор
    Драги полуграмотни слуги на Кремъл, такова понятие като славяни в науката - няма ! Капиш ?

    Коментиран от #29

  • 25 Оракула

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Много е премълчано ,от гърците ,и то явно умишлено ,
    учителя на Александър Македонски е Аристотел,след като Александър М.
    влиза в Индия ,и научава, че той въобще не е първия Дионисий -Тракиец , който е властвал по тези земи
    ,Александър получава малко или много шок, първо е притеснен от непросветеността си ,
    а после успокоително добавя ,че
    тогава ще се нарече втория такъв посетил Индия.
    Ариан, дава най-добрата и истинска представа за похода на Александър Македонски до Индия и обратно.
    Ариан и Херодот са най-умерени и правдиви от древните автори, относно Трако- Скитите!
  • 26 Оракула

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Така е, някой не си е взел хапчето," Калоянско"!
    Как пък са се върнали е въпроса?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Като има генетика, защо ти не си направиш една проверка бе, агалар? Страх те е какво ще покаже ли?
  • 29 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Това го кажи на Теофан Изповедник, писал за славяните през 8 век. Цялата световна наука знае за славяните, дори и западните им врагове, само ти си мислиш, че диплянките на НПО имат нещо общо с науката.
  • 30 Имат пари, изследват!

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Летописец":

    Седемте славянски племена са дошли от земите на днешна Белорусия, за това свидетелства канадско генетично изследване на преселенията в Европа.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ангел

    2 0 Отговор
    Да живее и победи истината за историята на българския народ!