Last news in Fakti

5 Март, 2022 11:48 1 867 3

Продадоха на търг за близо 80 млн. долара картина на Рене Магрит

  • рене магрит-
  • сотбис-
  • картина

От “Сотбис” определят творбата като “шедьовър на изкуството на 20-и век”

Продадоха на търг за близо 80 млн. долара картина на Рене Магрит - 1
Снимкa: Shutterstock

Парадоксалната картина “Империя на светлината” на белгийския художник Рене Магрит беше продадена за рекордната сума от 79,7 милиона щатски долара на търг в Лондон, организиран от аукционната къща “Сотбис”, предаде Reuters, цитиран от novini.bg.

Това е най-високата цена, платена за произведение на сюрреалистичния творец. Досега най-скъпата картина на Магрит беше “Принципът на удоволствието”, продадена за 26,8 милиона щатски долара на наддаване, организирано от “Сотбис” през ноември 2018 г. в Ню Йорк.

“Империя на светлината”, рисувана през 1961 г., изобразява нощна улица в Брюксел, на която се виждат силуети на дървета, нощна лампа и къща, от чиито прозорци струи светлина под ясно синьо небе и бели облаци.

Първоначалните очаквания бяха цената ѝ да надхвърли 60 милиона щатски долара. От “Сотбис” определят творбата като “шедьовър на изкуството на 20-и век”.

Картината е част от 17 подобни маслени платна и 10 други произведения на Рене Маргит (1898-1967), изобразяващи улица. Те са рисувани между 40-те и 60-те години.

Рене Магрит създава "Империя на светлината" за Ан-Мари Гийон Крое, негова приятелка и дъщеря на покровителя му, белгийският колекционер Пиер Крое. Досега картината беше семейна собственост. Тя е вдъхновила обложката на албума от 1974 г. "Late for the Sky" на Джаксън Браун, а също така сцена от филма “Екзорсистът” и е използвана за неговия постер.

На същия търг “Сотбис” продаде и творби на Клод Моне. Картина от 1910 г., изобразяваща водни лилии, достигна цена от 42,5 милиона щатски долара.

Произведения на Пабло Пикасо, Винсент ван Гог и Дейвид Хокни също бяха предложени на търга в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 футболистче за милиони

    1 4 Отговор
    това е поредната глупост на психично-болните огираси !!! парче плат с малко боя неможе в никакъв случай да струва 80милиона ако ще и със платинени нишки да е платното и златна боя пак не струва и една трета от тая сума …
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.