Last news in Fakti

23 Март, 2022 16:56 968 1

Продават култов портрет на Мерилин Монро за рекордна сума (ВИДЕО)

  • мерилин монро-
  • анди уорхол-
  • портрет-
  • картина-
  • рекорд-
  • аукционна къща

Творбата е може би най-известният портрет на Мерилин - дело на Анди Уорхол

Продават култов портрет на Мерилин Монро за рекордна сума (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Аукционна къща "Кристис" обяви, че предлага на търг през май известния портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол при първоначална цена от 200 милиона щатски долара, което ще превърне творбата в най-скъпото произведение на изкуството на 20-ти век, продавано на търг, съобщи АФП.

Портретът, рисуван от Анди Уорхол през 1964 г., "е най-значимата картина на 20-и век, която ще бъде продадена на търг", се посочва в прессъобщението на аукционната къща, предава БТА.



Представители на компанията съобщиха на пресконференция, че прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще дари приходите от продажбата за "подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми".

Абсолютният рекорд, поставен при продажба на произведение на изкуството на търг, се държи от "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи, продадена на търг на "Кристис" в Ню Йорк през ноември 2017 г. за 450,3 милиона щатски долара, сочат данни от класация на АФП.

"Жените на Алжир" на Пабло Пикасо държи рекорда за творби от 20-и век. Тя бе продадена през май 2015 г. на търг на "Кристис" за 179,4 милиона щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Patok

    1 0 Отговор
    Така се правят пари от въздух