10 Май, 2022 16:30 639 0

Легендарният баритон Шерил Милнс за първи път в България

  • баритон-
  • шерил милнс-
  • зала българия-
  • награди грами-
  • концерт

Легендарният баритон, преподавател и продуцент Шерил Милнс и неговите най-добри ученици са звездите на оперната гала на 22 май в зала България

Легендарният баритон Шерил Милнс за първи път в България  - 1
Снимка: Софийска филхармония

Легендарният баритон, преподавател и продуцент Шерил Милнс и неговите най-добри ученици са звездите на оперната гала на 22 май в зала България.


Под диригентската палка на Григор Паликаров ще звучат популярни увертюри, арии и песни от Моцарт, Белини, Верди, Гуно, Бизе, Равел и др. Маестро Милнс е подготвил специална изненада за своята среща с българската публика. С участието на: Мишот Мереро – сопран, Мария Зувес – сопран, Рикардо Гато – тенор, Тиаго Матос – баритон, Нан Куин - бас-баритон.

Носителят на три награди Грами Шерил Милнс е признат за най-добрия оперен баритон на своето време. Със своя мощен глас, зашеметяващо сценично поведение и груба красота, той получава възхищение, обичайно запазено за тенори.


Шерил Милнс има над 650 изпълнения в Метрополитън опера сред които шестнадесет нови продукции, седем премиери, и десет национални телевизионни предавания. Като водещ артист във всички големи оперни театри в света, той пее и записва с имена като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Монсерат Кабайе, Джоан Съдърланд, Мерилин Хорн, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров и Рената Тебалди. Той е най-записваният американски певец на своето време. Известен е със своите роли в опери на Верди. Почитателите му го помнят като Яго в „Отело”, Жорж Жермон в „Травиата”, Граф ди Луна в „Трубадур”, Амонасро в „Аида”, Ренато в „Бал с маски”, Риголето в „Риголето”, както и с още прекрасни превъплъщения в други опери като Енрико в „Лучия ди Ламермур” на Доницети, Тонио в „Палячи” на Леонкавало, Скарпия в „Тоска” на Пучини.


През 2008 г. получава наградата Opera News Award за отлични постижения. Воден от отдадеността си да направи вокалните изкуства жизнени и забавни в днешния свят, господин Милнс продължава да провежда майсторски класове, да журира на конкурси и да наставлява нови поколения певци. Заедно със съпругата си Мария Зувес той е съосновател и управлява Sherill Milnes VOICE Programs: VOICExperience Foundation и Savannah VOICE Festival, които осигуряват обучение на млади амбициозни аетисти, като същевременно насърчават нова публика за изкуствата.


Шерил Милнс е получил множество отличия по време на изключителната си кариера, включително седем почетни докторски степени. Той е особено горд, че е обявен за Commentadore на Италианската република, за силната си ангажираност към италианската опера. През 1987 г. получава „Печат за признание“ на Ню Йорк за богатия си принос към културния живот на града. През 1996 г. г-н Милнс е удостоен от френското правителство с отличителния „Кавалер на ордена на изкуствата и литературата“, а през 2003 г. става член на Академията Линкълн, най-високото отличие присъждано от щата Илинойс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА