Last news in Fakti

12 Май, 2022 12:45 1 568 10

В Лондон поставят пиеса за Путин и руските олигарси

  • путин-
  • руски олигарси-
  • пиеса-
  • великобритания-
  • лондон

В костюма на президента Путин ще влезе актьорът Уил Кийн

В Лондон поставят пиеса за Путин и руските олигарси  - 1
Снимка: Shutterstock

Създателят на сериала „Короната“ – известният драматург и сценарист Питър Морган, е написал театрална пиеса за живота на руския президент Владимир Путин и отношенията му с олигарсите Роман Абрамович и Борис Березовски. Световната премиера на пиесата със заглавие „Патриоти“ ще се състои през юли в лондонския театър „Алмейда“, съобщи Deadline.

Действието ще е ситуирано във Великобритания и Русия. В костюма на президента Путин ще влезе актьорът Уил Кийн - също познат от „Короната“, където е в ролята на дългогодишния частен секретар на кралица Елизабет II, Майкъл Адийн. В образа на Борис Березовски – отявлен критик на политиката на Путин, принуден да емигрира на Острова, където през 2013 г. мистериозно слага край на живота си, ще е звездата от „Нощният мениджър“ Том Холандър. Люк Талън пък ще се превъплъти в Абрамович. Сред героите в пиесата е и Марина Литвиненко – вдовицата на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Александър Литвиненко, отровен през 2006-а в Лондон с радиоактивен полоний-210, вероятно от хора на КГБ агенти на руското правителство. Нейната роля ще изпълнява актрисата Йоланда Кетъл.

Директорът на театър „Алмейда“ Рупърт Гулд е режисьор на спектакъла. „Русия в някакъв смисъл винаги е била за нас загадъчна държава. Но руснаци са заемали централни места в много наши културни институции и би било лицемерие от тяхна страна (на културните институции - б.р.) да не се признае руското присъствие в Лондон на определено ниво“, коментира Гулд, уточнявайки, че пиесата не е свързана с войната в Украйна и „днешните събития в света“. „Когато направихме първото четене, не бяхме сигурни, че ще има място за това“, признава той. Случващото се в последните 3 месеца обаче – руската инвазия и санкциите, наложени на кремълските магнати, правят проекта особено актуален. Следващото четене се състояло през февруари, когато театралите вече гледали на темата по друг начин. „Всички смятахме, че би било страхотно да се заемем с това, но Питър все още беше в разгара на сезона на „Короната“ (The Crown). И тогава войната избухна и изведнъж пиесата придоби съвсем различен филтър“, казва Гулд пред Deadline. Запитан дали „Патриотите“ ще има по-нататъшен живот след премиерата в „Алмейда“, Рупърт Гулд отговаря: „Това би било фантастично“.

Режисьорът и театрален директор определя Борис Березовски като „невероятна роля“ за Том Холандър: „Березовски беше жив, могъщ, очарователен…онзи тип образи, в които Том обича да си блъска главата“, казва той. И заключава: „Патриоти“ не е пиеса за Украйна и войната. Става дума за манталитета и обстоятелствата, които издигнаха Путин на власт“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ и Англия

    8 5 Отговор
    Са най голямото зло в света искат само войни и да грабят но този път си намерихте майстора

    Коментиран от #8

  • 2 9689

    4 3 Отговор
    Пиеса за рошавия-кога?
  • 3 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Пиеската ще се играе на тъмно гладен студ и свещи за по голям ефект. В знак на подкрепа Джонсън се сресва и ще подари гребена си на търг в подкрепа на окраинските нацисти.
  • 4 кино критик

    2 1 Отговор
    Почти е сигурно че ще убере всички възможни награди и ще има 27 номинации за Оскар
    Както и че укрите ще вземат да спечелят Евровизия с невиждана преднина
  • 5 12340

    4 0 Отговор
    А комедийният фарс " Солсбърийски Новиочок и т0паните от МИ5,6 "---кога ?
  • 6 To be, or not to be

    1 0 Отговор
    Действи 1-во
    Путин държи Украйна в ръка:
    "Да бъдеш или не – това е въпросът.
    Дали е по-достойно за душата
    да понесеш камшиците, стрелите
    на бясната съдба, или да се
    опълчиш сам срещу море от мъки
    и да им туриш край?"
  • 7 MGewehr

    2 2 Отговор
    "ТЪпичният" рушняк-богатир на снимката, любимец на публиката-иZраждане!
  • 8 грешиш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "САЩ и Англия":

    изравел води сектата на злото по цял свят
  • 9 А накрая на пиесата

    0 1 Отговор
    олигарсите обезлавяват ли Путиняка?
  • 10 Хахаха

    0 0 Отговор
    Заменят великата руска култура със своя скалъпен на бързо сурогат. Публиката ще е съответното ниво, вероятно.