Last news in Fakti

17 Май, 2022 07:47 2 304 4

Сбогуваме се с Астор

  • антраник шаварш арабаджиян-
  • астор

Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.

Сбогуваме се с Астор - 1
Снимка: БГНЕС

Поклонението пред тленните останки на известния български илюзионист Астор ще бъде от 13 ч. в Арменската църква на Централните гробища в София. Той почина на 15 май 2022 г.

Антраник Шаварш Арабаджиян, по-известен под артистичния си псевдоним Астор, е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.

Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил.

На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити.

Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г.
Също така е собственик на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

През 2008 г. получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тони

    26 6 Отговор
    СВЕТЛА ДА Е ПАМЕТТА МУ! ГОЛЯМ ЛЕВСКАР И ЧОВЕК!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец - Лозенчанин

    1 5 Отговор
    ГОЛЯМ АКТЬОР-ИЛЮЗИОНИСТ! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.