Last news in Fakti

18 Май, 2022 15:58 1 158 3

Форест Уитакър получи почетна "Златна палма" в Кан

  • форест уитакър-
  • почетна награда-
  • цялостно творчество-
  • кан-
  • актьор

Актьорът спомена в речта си, че посещение в Кан преди десетилетия е променило живота му

Форест Уитакър получи почетна "Златна палма" в Кан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският актьор Форест Уитакър получи почетна награда "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Отличието за цялостно творчество му бе връчено във вечерта на откриването от президента на форума Пиер Лекюр.

"Почетна Палма за артиста, режисьор, посланик на ЮНЕСКО, просто гражданин на света", заяви той на тържествената церемония.

"Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда актьор, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството чрез киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прекрасен фестивал...", заяви Уитакър.

В кариерата си той често преминава по червения килим на булевард "Кроазет". Форест Уитакър бе отличен през 1988 г. за най-добър актьор в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията "Птицата" на Клинт Истууд. След това той се завърна на фестивала с филмите "Ярост в Харлем" на Бил Дюк, "Похитители на тела" на Абел Ферара и "Дух куче: Пътят на самурая" на Джим Джармуш.

Много филми, на които Уитакър е продуцент, също са показвани в Кан. Тази година е представена документална продукция "В името на мира", посветена на гражданската война в Южен Судан.

Кинофестивалът във френския крайбрежен град продължава до 28 май.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Texas

    4 1 Отговор
    добре за него, най добрия афро-американски актьор,според мен.
  • 2 Gen Gurko

    3 1 Отговор
    Изключително човечен и въздействащ актъор. Събужда симпатия още като го видиш. Поне за мен. А и животът му не е бил от леките.
  • 3 Вие господине

    2 1 Отговор
    👏👏👏👏👏👏👏👏👍 добър актьор на днешното време 🖤🧑‍💼🖤