20 Май, 2022 08:30 3 114 16

Охридската архиепископия и още нещо

  • охридска архиепископия-
  • история-
  • духовенство-
  • религия

За нейното съществуване допреди седмица знаеха основно историците и духовниците

Охридската архиепископия и още нещо - 1

За съществуването на Охридската архиепископия допреди седмица знаеха основно историците и духовниците. Вдигането на схизмата върху Македонската православна църква от страна на Вселенската патриаршия и признаването на Охридска църква постави темата на широкото обществено внимание. Тя изглежда особено заплетена и неясна за незапознатите с църковните правила, устави и история, а такава е огромната част от обществото ни.

Най-важното, за да бъде разбрана тази история е да бъде разказана от нейното начало, а не от средата, както правят в момента българските учени и духовни лица.

Историята започва още в първи век от новата ера, когато първите християнски апостоли идват на Балканите. Тук по нашите земи проповядват апостолите Павел и Андрей, лично кръщават първите последователи, лично ръкополагат първите служители на Светата Църква. В големите градове на провинция Македония са създадени първите християнски общности от апостол Павел. Във вътрешността на Тракия проповядват някои от 70-те учениците на Исус, а според запазените предания, покрай днешното българско черноморско крайбрежие апостол Андрей Първозвани достига на север чак до скитските земи, днешна Украйна. Така траки, македонци, мизийци стават едни от първите християни изобщо, още в първи век от новата ера, приемайки християнството директно от апостолите и учениците на Исус Христос.

В началото на 4 век християнството е признато за равноправна религия в цялата Римска империя, а два века по-късно се налага и като основна религия. Така в началото на 6-ти век, по времето на император Юстиниан Велики (527 – 565), вече няма град, село, дори махала на цялата територия на Балканския полуостров, в който да няма православен храм, да не съществува християнска общност. По времето на този цар, на Източната римска империя, се разгръща най-широкото и мащабно църковно строителство, немалко храмове от което са запазени и до днес.

Охридската архиепископия и още нещо

Самият цар Юстиниан е от тракийски произход. В църковното му житие от Православната църква, пише че е от славянски произход. А в някои извори, като например Зографската история той е записан като един от петимата български царе (кесари) управлявали Римската империя.

По това време Църквата вече е разделена на Източна с център Константинопол (Цариград), където цариградският патриарх е пръв сред равни и Западна с център Рим, където е седалището на папата. Император Юстиниан, който управлява близо 40 години е роден някъде в земите на днешна Северна Македония (град Охрид или село Тавор) или Източна Сърбия (около град Лесковац), близо до границите с България, а според друга версия някъде около Кюстендил. Той е доведен като младеж в столицата Константинопол от чичо си Юстин (518 – 527), който от обикновен войник се издига в армията и става римски император. По време на своето управление император Юстиниан разгръща огромна строителна дейност, систематизира и записва римското законодателство и освен това прави опит за създаване на самостоятелна църква за собствения му народ - трако-илирийския. Тази църква е наречена Първа Юстиниана, а по-късно Охридска архиепископия.

Първа Юстиниана (Юстиниана Прима) обхваща седем големи провинции – Горна Македония, Втора Македония, Средиземна Дакия, Прибрежна Дакия, Дардания, Превала и Горна Мизия. Идеята е това да е трета по ранг архиепископия след тези в Константинопол и Рим и да обединява най-многобройната общност на балканите трако-илирийската. Тази общност малко по-късно започва да се нарича българо-славянска.

Охридската архиепископия и още нещо

Римският папа Вигилий (537 -555) се противопоставя в продължение на десет години на създаването на Първа Юстиниана, защото тези провинции откъсват част от неговия диоцез, но накрая приема съществуването на новата архиепископия. През следващите векове обаче съществуването на Първа Юстиниана, нещо като голям клин между двата големи центъра Константинопол на изток и Рим на запад се оказва трудно.

Със създаването и признаването на Българската патриаршия в началото на 10 век се прибавя нов фактор в тези словни църковни отношения. Така по това време върху доста обширното българско етническо пространство на Балканите обхващащо Мизия, Тракия и Македония имаме две църкви, с ранг на патриаршии – Охридската архиепископия, наследник на Първа Юстиниана и Преславската патриаршия. Падането на Първо българско царство под византийска власт в началото на 11 век довежда отново до фаворизирането на Охридската архиепископия, чието начало е поставено от император Василий II (976-1025) известен и като Българоубиец. Сложните отношения между Охридската архиепископия и Търновската патриаршия продължават и по време на Второ българско царство.

С падане на българските земи под османска власт в края на 14 век и смъртта на патриарх Евтимий в началото на 15 век, ролята на Търновската патриаршия, понижена в ранг, се маргинализира. Подобно е състоянието и с Охридската архиепископия, където обаче архиепископ остава чак до 1767 година. Закриването на Охридската архиепископия по това време всъщност оставя българските земи и целокупния български народ в Мизия, Тракия и Македония без самостоятелна църква. Вероятно няма да е пресилено ако кажем, че най-силните и интензивни години на т.нар. българско Възраждане през 18 и 19 век всъщност са свързани с опита за възстановяване на българската църква. В продължение на десетилетия най-големият народ на Балканите – българският остава без своя църква, която с дипломатически и икономически действия е възстановена към средата на 19 век.

Охридската архиепископия и още нещо


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 3 Отговор
    Не обърквайте хората! Има песен, която е изопачена сега, за падането на Охридската архиепископия под фанариотска власт. В оригинал песента се казва Жална песен за българския народ и за българите в Охрид и Струга, записана от Пърличев. Сърбеещите се сегашни македонци са я променили на 1767.
  • 2 Перо

    12 0 Отговор
    Това означава,че по исторически причини,следва охридската епископия да е към Светия синод в БГ,т.е. каноните на българската църква! Какво общо има РСМ с тази епископия. Църквата е отделена от държавата. Много йезуитско и мъгляво решение на агента на ЦРУ и бивш йезуит,настоящ църковен глава на Вселенската патриаршия,въпреки че няма административно и канонично ръководство на източното православие! Защо БПЦ се обърна към тях,когато признаването на охридската епархия не се решава от вселенския патриарх?

    Коментиран от #14, #16

  • 3 среднощен

    11 0 Отговор
    Време е политиците да се вслушат в позицията на историците и духовенството. Народ без история и Църква изчезва.
  • 4 Православен

    16 0 Отговор
    Изпуснато е най-важното -
    Охрид е обявен от Василий II за център на архиепископия, която трябва да представлява църквата на българите - Охридската архиепископия.
  • 5 Дедо Поп

    4 7 Отговор
    Ами намирисва ми на украинския бълвоч за съжаление!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Православен

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ох цццц":

    Не може да не се съобразяваме с историческите извори.
    Охридската Българска архиепископия е създадена с указ на император Василий II Българоубиец през 1019 г. след завоюване на България от Византия през 1018 г. На практика по този начин императорът преобразува българската патриаршия в автокефална архиепископия, а нейният център след редица перипетии е преместен от Велики Преслав в югозападните земи. Пълното наименование на Охридската архиепископия е – Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България.
    Приемница е на Българската патриаршия, понижената в ранг след завою­ването на Царство България от Византия.
    Охридската архиепископия е с ранг на автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи.
    Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата „Света София“ в Охрид, построена от цар Борис I през 863 г. върху стар християнски храм от Късноримската епоха.

    През XI век архиепископ Лъв преустройва катедралата. През 1317 г. архиепископ Григорий I разширява притвора.

    Официалните титли на охридските архиепископи са:

    първоначално - архиепископ на цяла България (Αρχιεπίσκοπος της πάσης Βουλγαριας);
    от средата на XII век се ползва и архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи (Αρχιεπίσκοπος της πρωτης Ιουστινιανης και πάσης Βουλγαριας или ΄αρχιεπίσκοπος Βουλγάρων).
    Независимостта ѝ от Цариградската патриаршия е уредена до 1020 г. в споменатите три указа на император Василий II.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Античното Маке

    6 0 Отговор
    За тези които се интересуват.
    Напишете в нета "Д-Р ГАНЧО ЦЕНОВ ПЪРВА ЮСТИНИЯНА" и ще ви станат ясни много неща.

    "„Първа Юстинияна“ в 10 и или 11-и век, защото ед¬ва тогава е била създадена Българската патриаршия в Силистра и пр. Ако това е тъй, защо Охридската църква не се нарече патриаршия, а се нарече архиепископия? Само това обстоятелство показва, че не е било тъй, както сега се нагажда.
    Тук имаме работа с едно голямо питане.
    Преди всичко „Първа Юстинияна“ не е никаква си веществена църква, за да я търсим било в Охрид, било в Скопие, Кюстендил и пр., а е отделна църковна област за отделен народ. Нейната история е накъсо следната: Към края на 4-тия век настана разцепление между на¬селяващите Тракия и Илирия християни и гърците. Послед¬ните се събраха в 381 г. на събор в Цариград, гдето те формулираха свое си верую и с това се отделиха църковно от тракоилирийците. Останали в църковно от¬ношение сами за себе си, тракоилирийцитe са се обръщали по някой път към папата за помощ. Поради това папа¬та, като почнем от папа Дамаза, който е живял, когато тракоилирийците се отделиха от гърците, до папа Хормизда, е упражнявал известно влияние върху тракоилирийци¬те, посредством солунския владика, който е бил негов викар там.
    В това време гърци и мизийци или тракоилирийци се разделиха не само църковно, но и политически. За да упражнят известен натиск над жителите на Тракия и Илирия, гърците се нарекоха римляни. Своя гръцки език те нарекоха римски език; гъркът о
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да да да

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Православен":

    Сичко е блгарско и сонцето и луната и универзумо сичко

    Коментиран от #13

  • 11 Што не кажеш за

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Православен":

    Првио црковен собор на бугарската црква од 19ти век кога рускио патријарх ги испадил бугарските владици како кучиња затоа по им кажал дека бугарска нација не признава и ги натерал да одат у цариград бугарските владици да траѓат прошка од вселенската патријаршија шо не кажеш дека едино русите не ве признават како нација и до ден денеска само нив ги признавате за христијански бракја а друг никој не постое у христијанството според вас

    Коментиран от #12

  • 12 Православен

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Што не кажеш за":

    Нещо сте в грешка.
    На 4 март преди 1152 години - през 870 г., е създадена Българската Православна църква.
    Първия църковно-народен събор е в Преслав през 893 г. - въведен е българския език в богослужението. В историята е познат като "Преславски народен събор".
  • 13 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да да да":

    Съгласен съм с твоя хумор. Но и вие македонците говорите същото.
  • 14 Скопие

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Па даа, па така треба - се постоечко видливо и невидливо е со бугарско потекло. Мене ми наликува дека лично ти (или можеби колективно вие), имате сериозни ментални растројства.
  • 15 Да попитам нещо

    1 0 Отговор
    Да попитам нещо: защо няма възможност да се коментира кукуто, което чете и препрочита ( че и тълкува) надписи на почти всички древни езици?
  • 16 Ти да видиш

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Ти да видиш! Още малко и като падне правителството в Скопие, Охридската архиепископия ще стане Македонска патриаршия, вместо кръст отгоре ще има петолъчка, а на разпятието (пак петолъчка) ще виси Ристе Прцкоски с конституцията на РСМ в ръка.