Last news in Fakti

23 Май, 2022 19:31 638 0

Композиторите на филмова музика искат награда в Кан

  • композитор-
  • филмова музика-
  • филми-
  • кан-
  • филмов фестивал-
  • награда

Композиторите настояват изкуството им да бъде почетено с награда

Композиторите на филмова музика искат награда в Кан - 1
Снимка: Shutterstock

Композиторите на филмова музика настояват за признание на кинофестивала в Кан, който не им присъжда награда, за разлика от Американската академия за кинематографично изкуство и наука на оскарите, съобщи АФП.

"Нека музиката да се появи в Кан. Останалото ще дойде от само себе си", каза Патрик Сигвалт, композитор и президент на управителния съвет на Дружеството на авторите, композиторите и звуковите редактори. Именно то организира преминаването на трийсетина композитори по червения килим на кинофестивала в Кан тази вечер. "Това е възможност да покажем, че композиторите са много важни за създаването на една кинотворба", подчерта Патриг Сигвалт, цитиран от БТА.

"Една награда за композrтор на кинофестивала в Кан е много уместна. Тя би поставила край на аномалия, продължила дълго. Сигналите от ръководството на кинофестивала са много положителни", добави Сигвалт. Той е обсъждал темата с президента му Пиер Лекюр и генералния директор Тиери Фремо.

Композиторът Валантен Хаджадж, който работи с белгийския режисьор Лукас Донт, спечелил наградата "Златна камера" в Кан" през 2018 г. за "Момиче" и чийто филм "Близо" (Close) тази година е в основната конкурсна програма, също участва в групата, която ще изкачи стъпалата на фестивалния дворец.

"Спорът за награда за филмова музика в Кан продължава отдавна. Настоявам, че музиката е много важна във филмите", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА