Last news in Fakti

24 Май, 2022 10:09 696 0

Националната библиотека представя изложба с пощенски марки за светите братя Кирил и Методий от Словакия

  • национална библиотека св. св. кирил и методий-
  • изложба-
  • пощенски марки-
  • св.кирил и методи

Представените експонати са създадени през годините от началото на 20 век досега

Изложба с пощенски марки на Кирило-Методиевска тематика от територията на Словакия може да се види в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Представените експонати са създадени през годините от началото на 20 век досега, съобщи БТА.

Над 10 пощенски марки са подредени в Националната библиотека. Най-ранната от тях датира от 1935 г. и е дело на чешкия гравьор Бохумил Хайнц, обработил картина на светите братя от Ян Кьолер от 1912 г.

„Позоваването на наследството на Кирил и Методий се съдържа и в преамбюла на конституцията на Словашката република. Заветът има и досега много голямо значение за националната ни идентичност. Има, разбира се, и религиозно значение, културно значение. И ние подредихме една изложба, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството“, коментира посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек при откриването на изложбата. По думите му дейността и наследството на светите братя свързва страната му и с други държави, сред които и България.

По време на събитието бе представена и словашката част от Европейския културен път на св. св. Кирил и Методий. „Пътят на Кирил и Методий има за цел да повиши осведомеността за общото европейско наследство чрез координирана мрежа от партньори от различни европейски държави. Той допринася за развитието на културното сътрудничество в цяла Европа, илюстрирайки общата ни култура и наследство, свързани с наследството на св. св. Кирил и Методий. Като такъв, маршрутът също така предоставя платформа за междукултурен диалог, взаимно уважение, социално сближаване и разбирателство, постигнато чрез култура, туризъм и изкуство. В същото време той насърчава европейските ценности, по-специално демокрацията и правата на човека, включително правото на достъп до култура за всички“, гласи оценката на Съвета на Европа за културния път, част от който е и в България.

„Развитието на културния туризъм няма как да не се обвърже с присъствието на библиотеките и точно по тази причина тук е мястото да поговорим за тази прекрасна идея“, коментира и доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА