Last news in Fakti

7 Юни, 2022 11:56 2 256 2

"Топ Гън: Маверик" се озова в центъра на съдебен скандал за авторски права

  • топ гън-
  • топ гън: маверик-
  • парамаунт-
  • филмово студио-
  • авторски права-
  • кино-
  • съд-
  • дело

Съдят филмовото студио "Парамаунт" за неуредени авторски права върху историята, вдъхновила филма, както и продължението "Топ Гън: Маверик"

"Топ Гън: Маверик" се озова в центъра на съдебен скандал за авторски права - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Семейството на автора, чиято статия вдъхновява филма "Топ Гън" (1986) с Том Круз, заведе дело срещу "Парамаунт" за нарушаване на авторските права върху тазгодишното продължение на блокбастъра "Топ Гън: Маверик", предаде Ройтерс.

Според жалбата, подадена във федералния съд в Лос Анджелис, подразделението "Парамаунт глоубъл" е пропуснало да придобие отново правата върху статията "Топ Гънс" ("Top Guns") на Ехуд Йонай от 1983 г. от семейството му, преди да пусне "производното" продължение.

Шош Йонай и Ювал Йонай, които живеят в Израел и са съответно вдовица и син на Ехуд, твърдят, че "Парамаунт" умишлено са пренебрегнали факта, че авторското право се е върнало при тях през януари 2020 г., отнасяйки се с пренебрежение към федералния закон за авторските права.

От "Парамаунт" все още няма коментар по въпроса, предава БТА.

Ищците ще търсят по съдебен път обезщетение, размерът на което не се разкрива, включително някои печалби от "Топ Гън: Маверик", и ще се опитат да издействат забрана за "Парамаунт" да разпространява филма или други продължения.

"Топ Гън: Маверик" е най-големият касов хит тази година с приходи от 291 милиона долара в Северна Америка и 548,6 милиона долара в световен мащаб през първите 10 дни от излизането му на екран.

Според иска "Парамаунт" са получили ексклузивни права за филмиране на статията "Топ Гънс" ("Top Guns"), публикувана в изданието от май 1983 г. на сп. "Калифорния", преди да заснемат оригинала от 1986 г., и дори са признали авторството.

Семейство Йонай казват, че са изпратили на "Парамаунт" писмо за прекратяване и отказ на 11 май. В отговора си обаче компанията отрича, че "Топ Гън: Маверик" произлиза от статията от 1983 г.

От "Парамаунт" изтъкват също, че продължението е "достатъчно завършено" към момента на връщане на авторското право право през 2020 г. Семейство Йонай посочват, че продължението е било завършено през май 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милите те

    6 1 Отговор
    Жидчетата са готови да ти продават едно и също нещо по десет пъти и все по-скъпо.
  • 2 Логично

    0 0 Отговор
    Еврейска алчност и безочие.