Last news in Fakti

22 Юни, 2022 16:32 1 151 4

Ед Шийран ще получи солено обезщетение за съдебните разходи по делото за "Shape Of You"

  • ед шийран-
  • обезщетение-
  • съд-
  • дело-
  • shape of you-
  • авторски права

Певецът ще получи близо 1 милион британски лири за тревогите си покрай съдебното дело за авторски права

Ед Шийран ще получи солено обезщетение за съдебните разходи по делото за "Shape Of You" - 1
Снимка: Shutterstock

Британският изпълнител и композитор Ед Шийран и съавторите на абсолютния му хит от 2017 - "Shape of You" ще получат над 900 000 британски лири за съдебни разходи, след като спечелиха делото за авторските права върху песента, която покори куп класации, съобщи ДПА.

На делото през март изпълнителят и съавторите му Джон Макдейд от "Сноу патрол" и продуцентът Стивън Маккъчън бяха обвинени, че са плагиатствали от песен от 2015 г. на Сами Чокри и Рос О'Донохю, припомня БТА.

Двамата заявиха в съда, че фразата "Oh I" в "Shape Of You" е "поразително сходна" с рефрена "Oh Why" в тяхната песен.

Съдията Закароли от Висшия съд реши, че Шийран "нито преднамерено, нито случайно" е изкопирал фраза от песента "Oh Why". Още при запитване до съда през 2018 г. от страна на Шийран и екипа му, съдията бе преценил, че "Шийран" не е чувал "Oh Why" и в никакъв случай не е копирал преднамерено фразата "Oh I". Той отхвърли иска на Чокри и О'Донохю и издаде документ на Шийран и колегите му, че не са нарушили авторските права за "Oh Why".

Адвокатите на ищците претендираха Шийран и колегите му да платят сами разноските си по делото. Съдията им отказа и реши, че по-малко известните автори трябва да платят разходите в размер на 916 200 британски лири.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мюмюн (Майкал)

    1 0 Отговор
    Не знам що така,ама не ме кефи този Ед Шийран. Пее, не може да му се отрече, ама малко блудкав ми идва. Ще го знам само и единствено от ролята му в "Игра на тронове",където се правеше на гард от Кралски чертог.
  • 4 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Обикновено се казва "солидно обезщетение", а не "солено" - глобите са солени...