Last news in Fakti

15 Юли, 2022 10:31 2 675 5

Почина легендарен наш композитор, създател на „Детски спомен“

  • композитор-
  • звукорежисьор-
  • диригент-
  • димитър пенев

Димитър Пенев е автор на десетки паметни детски песни

След тежко и продължително боледуване, ни напусна композитора Димитър Пенев, написал десетки песни, сред които „Детски спомен“, станала популярна в изпълнение на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, информира Флагман.

Димитър Пенев е роден на 1 април 1947 г. в село Търговище, Сливенско.

Бил е звукорежисьр в БНР, автор е на популярни песни и множество обработки на народни песни, както и на 6 вокални аранжименти, включени в албумите на британската поп певица Кейт Буш, която наскоро отново влезе в класациите с хита си от 80-те години "Running up the hill", благодарение на сериала на Нетфликс "Странни неща".

Името на Димитър Пенев е свързано и с Представителния ансамбъл за народни песни и танци “Гоце Делчев” в София, където дълги години работи като ръководител и диригент.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    БОГ да го прости
    МИР на ДУШАТА му
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    ПОКЛОН
  • 3 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    6 0 Отговор
    Поклон. Лека му пръст.

    "Детски спомен" на български
    "Небо и земля" на русском (Филипп Киркоров).
  • 4 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    6 0 Отговор
    Считам българските композитори, които са писали обикновени популярни песни, за едни от най-добрите в света (ако не и най-добрите).

    Димитър Пенев, Митко Щерев
  • 5 Хубави

    5 0 Отговор
    Песни, напомнящи хубави и отминали времена и моменти. Хубах и красив живот. Благодаря че можах да вкуся от тези времена. Сега освен алкохол, дрога, проституция, разврат, татуси, силикони, хиалурони няма нищо.....нищичкоооо останало от онова време. Остана само в съзнанието ни ,,ти лети, лети детскиспомен жив връщаш ни отново в онзи чуден свят,,,колко просто и красиво. Съжалявам само че детето ми няма да успее да се докоснедо онези времена.