Last news in Fakti

11 Август, 2022 20:00 1 557 1

Дуо Ризови представят шедьоври на камерната музика в Квадрат 500

  • дуо ризови-
  • шедьоври-
  • камерна музика -
  • квадрат 500-
  • софия-
  • софийска филхармония-
  • столична община

Музика за валдхорна и струнни ще звучи в атриума на Квадрат 500 на 14 август в изпълнение на Дуо Ризови и приятели

Дуо Ризови представят шедьоври на камерната музика в Квадрат 500 - 1
Снимка: Софийска филхармония

Музика за валдхорна и струнни ще звучи в атриума на Квадрат 500 на 14 август в изпълнение на Дуо Ризови и приятели. В концерта са включени творби на Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа.
Артистичното семейство Даниела Ризова (цигулка) и Юрий Ризов (валдхорна) са поканили солистите на Софийската филхармония Кирил Матанов (виола) и Кристиана Алипиева (виолончело) за класическия репертоар, който се радва на огромен интерес в концертните зали по света, но рядко се изпълнява у нас. Публиката ще са наслади на три квартета и един дует, определяни от критиците като „виртуозни“ и „силно въздействащи“.

Концертът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подкрепен от Столична община – Календар на културните събитията

Йохан Андреас Амон (1763 – 1825) е немски виртуозен китарист, валдхорнист, виолист, диригент и композитор. Амон композира около осемдесет произведения, включително симфонии, концерти, сонати и песни. Той е автор и на две меси, различни литургични произведения и две оперети.

Фредерик Дюверноа (1765 - 1838) е самоук музикант. През 1788 г. той постъпва в оркестъра на Театъра на италианската комедия в Париж, а през 1790 г. се присъединява и към духовия оркестър на Националната гвардия. Основоположник на френската валдхорнова школа. Той преподава класа по валдхорна в Парижката консерватория. Публикува Методика за обучение на валдхорна (фр. Méthode pour le cor; 1802). Автор на редица композиции за своя инструмент, включително концерти за валдхорна и оркестър и различни ансамбли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    0 0 Отговор
    Що пари се окрадоха от този квадрат 500. Трябва да има концерти 36 часа в денонощието там.