13 Август, 2022 09:20 2 506 1

Почина създателят на "Малкият Никола"

  • жан-жак семпе-
  • карикатурист-
  • почина-
  • малкият никола

Жан-Жак Семпе, художник на обичаната поредица детски книги "Малкият Никола", си отиде дни преди да отбележи 90-ия си рожден ден

Френският карикатурист Жан-Жак Семпе, художник на обичаната поредица детски книги "Малкият Никола", почина дни преди да отбележи 90-ия си рожден ден. "Семпе, това бяха рисунката и текстът. Беше усмивката и поезията. Понякога това са сълзи от смях в очите, тази вечер това са сълзи на емоция", написа в Туитър френският премиер Елизабет Борн. Президентът Еманюел Макрон описа стила му като комбинация от "джаз, нежна ирония и ненатрапчив интелект".

The Guardian припомня и думите на писателя Орхан Памук в скорошно интервю за "Пари мач": "Семпе е Франция. Всичко е там: иронията и деликатността."

Карикатуристът е роден близо до Бордо на 17 август 1932 г. Първите си рисунки публикува още през 1950 г., първоначално под псевдоним. Няколко години по-късно той създава карикатури за списания като "Пари Мач" и "Мари Клер" . Жан-Жак Семпе е автор и на повече от 50 корици за "Ню Йоркър". Илюстрира повече от 40 книги, в които анализира света с любов и ирония.

Семпе и Рьоне Госини, авторът на "Астерикс", създадоха заедно поредицата "Малкият Никола“ преди повече от 60 години. Госини почина през 1977 г.

Първото приключение на любимия герой е публикувано като комикс през 1959 г. във френското издание Sud Ouest (Югозапад). Оттогава разказите са продадени в милиони копия и са преведени на повече от 30 езика. През 2009 г. забавните истории на Никола излизат на голям екран за първи път. Книжките за Малкия Никола са издавани многократно и на български.

По-рано тази година излезе анимационен филм, който бе представен премиерно в Кан и спечели Голямата награда на фестивала в Анси. "Малкият Никола - какво чакаме, за да сме щастливи" проследява историята на създаването на любимия детски герой и разказва за неговите "бащи" Семпе и Госини. "На Малкия Никола му бяха необходими цели 63 години, за да мине по червения килим", отбелязаха от фестивала.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    1 1 Отговор
    Почина Исмаил родопчанина. Съболезнования. Добър човек бе, тъжат в клуба на БСП.