Last news in Fakti

8 Септември, 2022 08:00 3 568 9

Васил Петров пред ФАКТИ: Задава се „циганско лято“ и най-доброто тепърва предстои!

  • концерт-
  • васил петров-
  • музика-
  • несебър-
  • софия-
  • разлог-
  • благоевград-
  • театър „борисова градина“

Предстоят още няколко концерти до края на годината, първите от които са на 9 септември на Дамасцена и на 10 септември в Несебър, на 11-ти септември сме в София на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ от 20:30ч., на 16 септември сме в Благоевград в зала Яворов от 19:00ч. и на 17-ти в Разлог на открита сцена по покана на Общината

Васил Петров пред ФАКТИ: Задава се „циганско лято“ и най-доброто тепърва предстои! - 1
Снимка: Васил Петров / личен архив

Васил Петров е български певец, композитор и художник. Известен с прозвищата Българският Франк Синатра и Другият.

Той е сред най-изявените певци на България. Петров е натрупал поредица от награди, редица успешни записи, както и изпълнения, вариращи от камерни до Биг Бенд и филхармонични оркестри на големите сцени и фестивали в страната и чужбина. Репертоарът му включва оригинални композиции и съвременни интерпретации на джаз стандарти и песни, написани от самия него, всички от които са подплатени с чудесна импровизация, изящна фраза и поезия. Роден е на 30 април 1964 г. в София, в семейството на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор „Кавал“. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов. Певецът бързо се налага на българската музикална сцена. През 1991 година се дипломира в Консерваторията в София, във вокалния факултет със специалност поп музика. Активно концертира по джаз фестивали и концертни зали и турнета в България и чужбина, с голям брой концертни изяви по цял свят.

- „Отмина лятото, идва есента“ – се пее в една песен. Как премина Вашето лято? Разкажете ни за интересните мигове и концертите с Хилда Казасян?

- Още не е свършило, пък и се задава и циганско лято, но в общи линии интензивно и приятно. Представихме програмата „Световното кино в музика“ в цялата страна, предимно по морето и сега предстоят още няколко концерти до края на годината, първите от които са на 9 септември на Дамасцена и на 10 септември в Несебър.

- Как премина Вашето самостоятелно турне? В кои градове прозвучаха прескрасните песни във ваше изпълнение?

- Слава Богу, чудесно през август. Благодаря на всички хора, които препълниха откритите и закрити пространства по време на концертите в Свети Влас на летния театър, град Елена в читалището (беше предвиден на открита сцена в с.Марян, но поради вероятност за валежи се състоя в град Елена), в град Казанлък в двора на Алиолува къща, в Кърджали в двора на красивия Регионален исторически музей и в Пазарджик в Драматичния театър. И септември продължаваме концертите SymphoNY way.

- Имахте голям успех с концертите SymphonNY way. На какво се дължи този успех? Как избирате репертоара си и какво да очаква публиката занапред?

- Нескромно е да говоря за себе си, може да зададете този въпрос на публиката и тя ще ви отговори по-добре от мен, но това което аз мога да кажа, е че подреждайки програма за проекта SymphoNY way, от който вече имаме 25 издания (25 концерта) из България, се получи без да искаме една драматична възходяща линия в репертоара. Успях да селектирам в една концертна програма няколко стила – джаз, поп, рок и класика, пречупени през моята призма и тази на оркестраторите. Това са Бийтълс, Ковърдейл, Блек Мор, Ленън Маккартни, Джордж Харисон, КИС, Дюк Елингтън и Хуан Тизол и други. Най-вече успеха се дължи и на чудесните музиканти от Врачанска филхармония с маестро Христо Павлов, Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас), Кристиан Желев (ударни) и специалния ми гост брилятната цигуларка Зорница Иларионова. Сега на 11-ти септември сме в София на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ от 20:30ч., на 16 септември сме в Благоевград в зала Яворов от 19:00ч. и на 17-ти в Разлог на открита сцена по покана на Общината. А билети могат да се закупят на касите на залите и в мрежата на Ивентим.

- Васил, заедно с творческата ви дейност феновете ви се радват и на хубави снимки в социалните мрежи с планински пейзажи....Обичате ли планината и планинските преходи?

- Естествено, това е наследство от баща ми, Бог да го прости, който още от малък ме запали по плуването в морето, карането на ски и преходите във всички красиви Български планини.

- Не се ли уморявате да сте постоянно в движение? Откъде черпите сили? Откъде идва този порив?

- Слава Богу аз обичам много да пътувам, ако не обичах, не знам как щях да издържа на този интезитет. Между концертите из страната почти винаги имам свободни дни, в които мога да се отдам на тази моя страст. Връзката с природата ме зарежда и вдъхновява. Господ ни е дал толкова красива природа и ще е престъпление ако не ѝ обръщаме внимание.

- Наскоро посетихте водопада Срамежливеца....От къде разбрахте за това чудно място? Какво усетихте там?

- Божествено място, една от най-красивите гледки на които съм бил свидетел. Усеща се мощта на природата и нейната красота в пълния ѝ аспект. Разбрах от местните хора за водопада.

- А как се отнасяте към водата – морето, езерата, реките? Ако обичате вода + планина използвам случая да ви поканя в родопскто село Езерово където езерото гали подножието на връх Аида и Драгойна!

- Благодаря за поканата, ще се възползвам неминуемо. Още от малък имам съприкосновение, както споменах по-горе благодарение на баща ми, исключително много обичам морето и водата. Не се лишавайте от този подарък. От малък обичам да плувам под вода, което в последвствие се оказа много благотворно за обема на белите дробове, което пък от своя страна ми помага при пеенето на дългите фрази (да пееш дълго без да дишаш).

- Как или с какво най-много релаксирате между концертите?

- Както вече стана дума, с почивка сред природата.

- На 25 март направихте изложба с графики в Пловдив и всичко се разпродаде за първи път! Как се чувствахте в амплоа на художник? Публиката как възприе творбите ви? Мислите ли за нова изложба?

- Да, винаги. Почувствах се много приятно изненадан, въпреки, че аз не се чувствам като художник.

- Планирате нов албум, LOVE SONGS song vol.2 . Нещо повече за този албум?

- След интереса и успеха на LOVE SONGS Vol.1 , който излезе миналата година и все още може да се намери в музикалните магазини и книжарници, планирам за следващата, ако е рекъл Господ, LOVE SONGS Vol.2 . В момента селектирам парчетата, които да влезнат в него, както и ще включа нови авторски песни.

- Какво още ви предстои в творчески план : концерти, нова музика, нови турнета?

- Продължаваме концертите „Световното кино в музика“ с Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Плевенска филхармония с маестро Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Живко Петров, Митко Карамфилов и Мишо Йосифов в градовете, където не сме представили тази програма. Всички дати са публикувани на фен страниците ми в социалните мрежи (фейсбук и инстраграм). Планирам Коледно турне през декември, както и в свободното време ще довърша някои идеи за авторска песен и дует с Хилда Казасян, както и нов мой сингъл.

- Васил, поговорихме за творчеството ви, за Васил Петров артиста. Какво не знаем за Васил Петров човека? Вярващ ли сте? Често ли се обръщате към Бог?

- Опрелено, да. Би било глупаво да избягваме връзката си със Създателя на всичко видимо и невидимо. И в частност, като венец на творението на нас самите. Една кратка молитва преди концерт или нещо друго, винаги дава страхотни резултати.

- И в края на нашето интервю какво ще пожелаете на нашите читатели и вашите фенове? Ако трябва да завършим с песен, коя ще е тя?

- Господ да им дава здраве и умението да различават талантливата от бездарна музика. А ако трябва да зъвършим с песен – “ The best is yet to come” или в превод „Най-доброто предстои“. И до нови срещи.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    14 1 Отговор
    Един велик изпълнител, който е надарен не само с глас, а и с интелект! Хайде сега го сравнете с певците от един друг жанр и си дайте сметка защо сме на това дередже като нация!!!
  • 2 Идън

    11 0 Отговор
    Има много допуснати грешки - ,,Блек Мор,,- това е китарист и дори не е пял като беквокал. ,,Бийтълс,, и ,, Ленън Макартни...Също и Джордж ХарисОн...Блекмор е едно име. Ленън Макартни са двама- Джон и Пол.... Вокалистът на КИС е Пол Стенли- той изпълнява,,I Was Made For LovinYou,,
  • 3 Георги v.

    1 10 Отговор
    Измислена "звезда". Българския Франк Синатра, който непрекъснато ни представя чужд репертоар на неговите концерти. Също така имитира начина на пеене на Синатра. Ако искам да слушам Синатра ще си пусна Синатра, а не зализаният и с боядисана коса, подпухнал и мазен Васил Петров. Не знам защо журналистите толкова го харесват.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Герги w,

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Георги v.":

    В.Петров пее песни И на български, които НЕ са чужд репертоар. Прочие, адаш, аз песните му на английски изобщо не ги слушам, пък и "оригиналният " Синатра не ми е любимец.
  • 5 Георги v.

    2 2 Отговор
    На всичкото отгоре не знае какво е завършил. Консерваторията е Национална музикална академия, специалността е поп и джаз пеене и не е вокален факултет, а катедра поп и джаз..., която по-това време нямаше нищо общо с вокален факултет.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Консерватор

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Георги v.":

    И ако знаеше какво е завършил - щеше ли по-добре да пее? Еееех, "Георги v.", да ти има човек чувството за хумор...
  • 7 Напразно зауждане

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Георги v.":

    Катедрата „Поп и джаз изкуство“ е към Вокалния факултет от 1986 г. Васил Петров завършва през 1991 г. Българската държавна консерватория е преименувана на Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1995 г. Значи…
    Заяждате се, но неосведомеността ви се обръща срещу вас.
  • 8 Напразно заяждане

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Георги v.":

    Катедрата „Поп и джаз изкуство“ е към Вокалния факултет от 1986 г. Васил Петров завършва през 1991 г. Българската държавна консерватория е преименувана на Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1995 г. Значи…
    Заяждате се, но неосведомеността ви се обръща срещу вас.
  • 9 Малко сте се объркал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Георги v.":

    Васил Петров започна да изпълнява песни от репертоара на Франк Синатра, след като в пресата го нарекоха (заради гласа му, начина му на пеене и кристалния му английски език) Българския франк Синатра.