Last news in Fakti

11 Септември, 2022 14:03 1 898 0

Тарантино и "Мирамакс" се споразумяха за "Криминале"

  • криминале-
  • куентин тарантино-
  • мирамакс-
  • nft

Двете страни се разбраха за авторските права върху NFT-та, създадени от Тарантино и свързани с филма

Тарантино и "Мирамакс" се споразумяха за "Криминале" - 1
Снимка: Shutterstock

Куентин Тарантино и компанията "Мирамакс" се споразумяха за авторските права върху издадените от режисьора незаменими токени от филма "Криминале", предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи.

Режисьорът и компанията планират да поискат прекратяване на делото до две седмици, пише в документ, заведен във Федералния съд на Калифорния. Тарантино и "Мирамакс" заявиха, че спорът вече е зад гърба им и очакват бъдещо сътрудничество, включително евентуални проекти с незаменими токени.

Случаят е един от първите спорове за интелектуална собственост върху популярните цифрови активи, известни като незаменими токени.

Компанията "Мирамакс", която разпространява знаковия филм от 1994 г., заведе дело срещу Тарантино през ноември 2021 г., след като блокчейн доставчикът "Сикрет нетуърк" (Secret Network) обяви, че ще продава няколко токена със сцени от "Криминале". "Мирамакс" твърди в иска, че притежава всички права върху "Криминале" с изключение на специфичните, запазени за Тарантино, които според нея не включват незаменими токени. Студиата поиска от съда да блокира продажбата.

Тарантино заяви в подадената през юни жалба, че делото трябва да бъде отхвърлено, тъй като незаменимите токени се основават единствено на неговия сценарий, който според него е обхванат от отделно авторско право.

Според подаденото заявление незаменимите токени съдържат ръкописни сценарии на "Криминале" и коментари от Тарантино. Първият от седемте токена беше продаден за 1,1 млн. долара през януари. Няколко дни по-късно "Сикрет нетуърк" отмени останалите търгове, като се позова на изключителната нестабилност на пазара.

Филмът "Криминале" от 1994 г. с участието на Самюъл Джексън, Ума Търман и Джон Траволта превърна Тарантино в звезда в киното. Това е един от няколко филма, които той създава с "Мирамакс", оглавявана по онова време от братята Харви и Боб Уайнстийн.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА