Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 12:32 2 242 9

Художникът Валентин Георгиев осъди училище за унищожен стенопис

  • валентин георгиев-
  • художник-
  • стенопис-
  • право-
  • авторско право

Това е първото дело, в което се прави защита на унищожено произведение на изкуството, и то 100 години след създаването на Закона за авторското право в България през 1921 година, каза адвокат Павлина Иванова

Апелативният съд във Велико Търново призна за виновно ръководството на русенското основно училище „Иван Вазов“ за това, че е унищожило произведение на изобразителното изкуство – стенопис на художника Валентин Георгиев. Решението е обявено на 28 юли тази година и още преди да изтече едномесечният срок за обжалване от училището са превели на Валентин Георгиев 3000 лева, определени от съда като обезщетение за нарушено авторско право, предава в. Сега.

Преди малко повече от година училищните власти разпореждат един от стенописите на художника да бъде замазан с два пласта боя. Причината е подготовката ОУ „Иван Вазов“ да получи дарение от т.нар. 3D тапети от фондация „Лайт сорс“, с които фондацията тапицира училища в градчета и паланки, правейки ги еднакви, но с внушението, че са „модерни“ и „иновативни“. Тогава на журналистически въпрос директорката на училището в центъра на Русе Теодора Иванова категорично заяви, че това, което са заличили, не е произведение на изкуството, а „две пеперудки“. „Това нито е стенопис, нито има авторски права!“, отсече тогава тя.

На същото мнение се оказа преди месеци и Окръжният съд в Русе. За разлика от него Апелативният призна унищожената творба за произведение на изкуството.

Това е първото дело, в което се прави защита на унищожено произведение на изкуството, и то 100 години след създаването на Закона за авторското право в България през 1921 година, каза адвокат Павлина Иванова.

И добави: „Това е тъжна история за унищожаването на едно произведение на изкуството и радостна история за тържеството на правото“. Юристката посочи, че в съдебната практика има дела за нарушаване на авторски права на музикални произведения, на печатни шрифтове, на творби, създадени в интернет пространството, в сферата на архитектурата, но това обичайно са дела за посегателство, а не за унищожаване на творби.

"Не искахме да се стига до съд", припомни адвокат Иванова, която на няколко пъти е писала писма до ръководството на училището, до общината и до Регионалното управление на образованието. Единствено от РУО изпратили проверка в училището. А в това време училищната директорка заявила на самия художник Валентин Георгиев: „Много насериозно си се взел, то всеки бояджия може да претендира за авторски права!“. И последователно го наказала с две забележки, последвани от уволнение през април тази година с аргумент, че Георгиев „няма качества да бъде учител“. Междувременно портретът му е свален от таблото „Наша гордост“, а много учители един след друг написали до директорката заявления, че не желаят да работят с такъв колега, който „руши имиджа на училището“.

Валентин Георгиев е член на Съюза на художниците, носител е на множество награди от национални и международни конкурси, а буквално дни преди тематичният му стенопис в ОУ „Иван Вазов“ да бъде вандалски съсипан, бе получил авторитетната национална награда „Доньо Донев“.

Според адвокат Павлина Иванова обществото се нуждае от напомняне, че е недопустимо една авторска творба да бъде унищожена, само защото някой не я харесва или не я разбира. Така някой ден някой може да не хареса и Паметника на свободата в Русе, коментира тя, разтревожена, че това се случва в една образователна институция. И добави: „Крайно време е творците да знаят правата си и да ги защитават. Нужни са и промени, за да може нарушителят на правните норми да носи лична отговорност и сам да заплати отсъденото“.

Валентин Георгиев вече е завел нови три дела срещу училище „Иван Вазов“: за всяка от двете забележки и за уволнението му.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ...

    13 1 Отговор
    НПО-тата унищожават българското образование, трябва да се забранят със закон. Методично и целенасочено българският дух и идентичност остава в миналото, покрит с лекота на два пласта боя. Съд за директора, без право да работи повече в тази сфера.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Защо ми триете коментара?

    13 1 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара, в който поздравявам апелативния съд за мъдрото решение? И предлагам директорката да бъде уволнена за нанесената щета и автора да я съди за обида, за това, че го е сравнява с бояджия. Какво нередно видяхте в коментара?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Училището

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "...":

    Отдавна на това ги учи!
  • 7 Ива

    2 0 Отговор
    След като се напълниха училищата с некомпетентни директори и учители,които пишат с правописни грешки и първата им цел е да въвеждат "иновации" с два пласта боя,на какво ще научат децата?
  • 8 456

    2 0 Отговор
    Тепърва ще страдаме от малоумните кадри в училищата, особено глупави са тези на ръководните постове. От зле по-зле са. Това обикновенно уплашени жени, които треперят за себе си, заплатката и поста. Позволяват им да правят кражби, чрез ремонти и поръчки на консумативи със завишени стойности, като по този начин ги контролират за да са лоялни към НПО зависимите в инспектората. Много са зле нещата.
  • 9 КОТарАК

    0 0 Отговор
    гхфхтфгхфхг