Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 12:43 704 0

Операта "Чичовци" с телевизионна премиера

  • опера-
  • чичовци-
  • телевизионна премиера-
  • иван вазов-
  • повест-
  • лазар николов

ТВ премиерата е днес по БНТ 2

Софийската опера представя "Чичовци" от Лазар Николов по известната повест на Иван Вазов в документалният запис от премиерата, състояла се през март тази година. ТВ премиерата е на 1 ноември по "БНТ 2", съобщават от операта, предаде БТА.

Постановката е реализирана по повод 100 години от рождението на Лазар Николов – композитор-авангардист, автор на оперна, симфонична, камерна музика, филмови и театрални музикални картини.

"Чичовци" е създадена през 1971 г. и дълги години не е поставяна на сцена. Първата ѝ постановка в Софийската опера е на Пламен Карталов. По думите му това е една нелесна творба, но произведение с изпреварващ в творчеството подход и на композитора Лазар Николов, и на автора на текста Иван Вазов. Маестрото смята, че нашата жива връзка с българските композитори говори за една идентичност, не само културна, социална и духовна, но и нравствена.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА