Last news in Fakti

28 Юли, 2013 12:45 1 565 0

Балтажи: Покръстването ни е направило част от европейските народи

  • микола балтажи-
  • патриарх неофит-
  • покръстването-
  • 1025 г.-
  • киевска рус

Патриарх Неофит: Любовта между българския и украинския народи не е наложена от някоя комунистическа партия

Балтажи: Покръстването ни е направило част от европейските народи - 1
Снимка: Факти.бг

Преди 1025 години при покръстването на Киевска Рус ние направило част от европейските народи. Това заяви посланикът на Украйна в България Микола Балтажи на молебена, отслужен в храм паметник „Александър Невски”.

Събитието бе част от тържества по случай 1025-годишнината от покръстването на Русия.

Много вода е изтекла от тогава, но трябва да помним любовта между украинския и българския народ, каза Балтажи.

Тук извън протокола се включи Негово светейшество българският патриарх Неофит, който подчерта, че двата народа се обичат не заради това, че тази любов им е била наложена от някоя комунистическа партия, а защото тя е между два народа. Той допълни и нека да не забравяме и поляците, че и те са славяни, независимо, че са католици, каза патриарх Неофит.

Заместник-министърът на културата Васил Василев прочете поздравително писмо от министъра на културата Петър Стоянович, в което също се подчертаха добрите българо-украински взаимоотношения.
На тържеството присъства и папския Нунций Янош Болонек.

Факти.бг припомня, че негово светейшество българският патриарх Неофит вчера взе участие в молебен, отслужен в подножието на паметника на Покръстителя на Русия св. благоверен княз Владимир (въздигнат в 1853 г.) в центъра на Киев.
. В богослужбата участваха също Негово Блаженство митрополит Владимир, оглавяващ Украинската православна църква, всички светейши и блаженейши предстоятели на светите поместни православни църкви и йерарсите оглавяващи представителните делегации от сестрите поместни църкви.

Молебенът бе оглавен от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. На молебена присъстваха президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Виктор Янукович, на Молдова Николае Тимофти и на Сърбия Томислав Николич, висши представители на държавната власт. Българската държава бе представлявана от министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

В словото си патриарх Кирил изтъкна, че това свято място е символ на общия духовен извор от който черпят сили всички приели св. Кръщение. Свети княз Владимир е извършил не само човешки подвиг, изискващ огромно мъжество, сила и смелост, но и вътрешен духовен подвиг, посочи руският патриарх.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА