Last news in Fakti

24 Май, 2020 15:30 1 345 13

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската духовност и култура

  • патриарх неофит-
  • 24 май-
  • писменост-
  • култура

Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, заявява в словото си главата на българската патриаршия

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската духовност и култура - 1
Снимка: БГНЕС

Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура, пише в обръщение на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод 24 май.

"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура", допълни той.

"За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници. В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава. Честит празник! Христос воскресе!", честити Неофит Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вовек и Веков

    1 0 Отговор
    Амин!

    Коментиран от #13

  • 2 Behemoth

    3 4 Отговор
    Ретроградна сила носеща мрак и невежество....опитват да се докопат до светското образование с глупавото си вероучение...

    Коментиран от #5

  • 3 Не моем разберем

    4 1 Отговор
    последно искам да знам българите славяни ли са или не са ???

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Милиционер Гундяев

    3 2 Отговор
    “Духовници полковници ,
    не навеждайте се от амвоните,
    да не ви се виждат пагоните”

    (Радой Ралин)
  • 5 ГРУ

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Православието е погубило Византия. Православието е разкапало Русия до положението, в което е днес. Православието е завряло балканските държави в килера на Европа. То ще унищожи и България.
    Където се е появило православие, само разруха е последвала. Правослваните са най-големите врагове на науката и по-общо на прогреса. преди векове такива са били и католиците, но отдавна са се очовечили. За православните няма надежда, както и за мюсюлманите. Единствено, протестантите се движат с голяма скорост напред.

    Коментиран от #8

  • 6 Behemoth

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не моем разберем":

    Ми какви да са ,езика е славянски ....славянско море и малко кон чапкъни за началници....

    Коментиран от #9

  • 7 Ченгета с килимявки

    3 2 Отговор
    Да сте чули някой владика да си продаде ролекса?
    Да си продаде лимузината?
    Да си дари имуществото?
    Да организира със собствени средства кухня, приют, защитено място?
    Нещо смислено да направи?
    Срам!
  • 8 Behemoth

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГРУ":

    Ми защото Бог обича да работят и богатият според протестантите Хаххаххх...докато православните и католиците залагат на метафизиката хохохоооо...
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Клишето е "Българската култура и славянската писменост". Щом има "славянска писменост", значи има и СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. Бих искал да ми поговориш на този екзотичен и незнаен СЛАВЯНСКИ ЕЗИК. Не на Руски, Български, Сръбски, Полски, Чешки и т.н., а ?

    Коментиран от #11

  • 10 Истината

    1 1 Отговор
    Гундяев ще му скуби брадата косъм по косъм Азбуката е Российска Ленин я измислил Путен осъвременява
  • 11 Behemoth

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти си толкова глупав ,че не намирам никакъв смисъл да се занимавам с тебе....
  • 12 човек

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не моем разберем":

    Нали знаеш като кажат за сестра ти че е к...а,ти върви разправяй че нямаш сестра.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.