Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 05:19 705 2

Журналисти от АЕЖ обсъдиха отразяването на войната на конференция в София

  • аеж-
  • медии-
  • война-
  • отразяване

Водещи репортери от цял свят споделиха своя професионален опит при отразяването на конфликта

Журналисти от АЕЖ обсъдиха отразяването на войната на конференция в София - 1
Снимка: БНТ

"Новите фронтове във войната" бе мотото на межуднародна конференция в София, организирана от Асоциацията на европейските журналисти, предаде БНТ.

Водещи репортери от цял свят споделиха своя професионален опит при отразяването на конфликта и разказаха как той засяга журналистиката в Украйна, Русия и света.

Участниците дискутираха каква е ролята на репортерите, които предават от сърцето на войната, как я отразяват западните медии, какви са предизвикателствата пред журналистите на свободна практика и военните кореспонденти, как редакциите проверяват информацията и се справят с теориите на конспирацията, как дезинформацията на тема "война" влияе на общественото мнение.

"В условията на война един от основните проблеми за медиите в Украйна е и финансов. В същото време след началото на войната станя ясно, че в страната липсват досатъчно журналисти, които да са обучени и тренирани да работят в условията на военни действия. Затова и според мен подобно обучение е изключително необходимо в момента, както и съвместни проекти с международни медии - особено що се отнася за нуждата от бърза и достоверна информация", каза Оля Липинска - украински журналист и проектен ръководител в медийна организация.

Пред БНТ Андрей Захаров от руската секция на Би Би Си сподели и своя личен опит като руски журналист - за това как военните действия засягат независимите медии в Русия. Каза, че основната мисия на него и другите му колеги сега е да работят за тези, които не вярват на руската пропаганда.

"Приемаме рискове, защото дори и да си извън държавата, поемаш рискове. Веднъж напишеш ли или кажеш ли "война", вече има дело срещу теб и доста журналисти вече ги търсят. Така че нашата мисия сега е да работим за тези, които са скептични към пропагандата на Кремъл. Ако някой човек се замисли, че вече не вярва, той ще се обърне именно към нас. И това е важно, защото някои хора мислят, че ако има доста антипутиновска пропаганда и независими медии, повече хора ще спрат да вярват на Кремъл и на държавната телевизия. Това обаче не е така, защото хората вярват в пропагандата не само защото нямат други източници, а защото те искат да вярват, защото имат други причини. Така че нашата мисия е да работим все едно сме в Русия", коментира Захаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    9 1 Отговор
    Къде са поне двете гледни точки?
    Изгубени в превода?
  • 2 Бонев

    10 1 Отговор
    Асоциация на европейските журналисти. Какво помпозно заглавие,а всъщност помиярите на Прокопиев.