Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 11:14 1 025 2

Синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове" идва в България

  • марсел селие-
  • александър селие-
  • мултиинструменталист-
  • музикант-
  • концерт

Александър Селие ще свири в изцяло обновената камерна зала „БИАД“ в още двама български музиканти

Мултиинструменталистът Александър Селие ще изнесе своя първи концерт в София на 1 декември. Синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове" Марсел Селие ще свири у нас с двама български музиканти, съобщават организаторите.

Музикантът, композитор и изпълнител ще се представи в изцяло обновената камерна зала „БИАД“, пише в. Сега. Селие-син ще демонстрира уменията си на различни инструменти като пиано, келтски флейти, фуяра, пан флейта, калимба, хармоника, дудук, укулеле, челюстна арфа, кларинет, както и на лист от роза и туба за вода. Специални участници в събитието са българските музиканти Христина Белева (гъдулка) и Костадин Генчев (кавал).

Александър Селие е роден в Лозана, в семейството на прочутия швейцарец Марсел Селие, откривател на магията на нашия фолклор и автор на поредица от радиопредавания, дала името на хора „Мистерията на българските гласове“. Александър израства в среда, обагрена от традиционната и циганската музика, с които баща му се сближава в Източна Европа. Александър е на 14, когато се влюбва в джаз пианото и импровизацията благодарение на Франсоа Линдеман и продължава обучението си в консерваторията в Лозана при Кристиан Фавр. От 1982 г. свири в различни формации и композира музика за танци, театър, разкази и кино.

Селие-младши предприема няколко пътувания до Африка, Бразилия, Карибите, Луизиана и Източна Европа. От тази негова страст се ражда книга CD за перкусиите и за музикалния живот на Буркина Фасо. От Тринидад пък си донася стоманен тиган, който включва в своите композиции и импровизации.

Александър Селие често свири с друг мултиинструменталист, Жан Дюпере. Тяхното сътрудничество е увековечено в два от общо 17-те компактдиска с авторски композиции, които Селие е издал: Voyage au bout des notes и Opus 2004 – запис на живо в L’Esprit Frappeur.

Селие-син разработва различни проекти с музиканти като Йон Миу, Антоан Оберсън, Аник Роди, Мария де ла Пас, Уилям Фиеро, Орели Тропе, Еван Кристофър, Андре-Даниел Мейлан, Оливие Гросклод, Семира Азад, Сирил Регамей.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ще

    0 0 Отговор
    Първо Елон Стиск
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.