Last news in Fakti

6 Декември, 2022 10:18 8 849 2

Майсторът Христо Маринов е обявен за живо човешко съкровище

  • христо маринов-
  • етър-
  • габрово-
  • мутафчия

Кандидатурата на Маринов, издигната от музея "Етър",  е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България

Христо Маринов, майстор мутафчия в Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово, е обявен за живо човешко съкровище, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Кандидатурата на Маринов, издигната от музея "Етър", е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, уточниха оттам.

Тази година на областния етап са били излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство е приел работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и е предложил на министъра на културата в представителната листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се състои на 12 декември от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерството на културата, добавиха от пресцентъра на музея.

Екипът на музея "Етър" обяви, че на 13 декември от 11:00 часа се открива ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Тя представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия през годините.

Христо Маринов работи в музея на открито "Етър" от 1980 година. Повече от 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музейното пространство. Този занаят е свързан с обработването на козя вълна и направа на изделия от нея. Майсторът експериментира с тъкачни техники, усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в изделията от козя вълна, практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През тази година, по предложение на музея „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Габровска област за вписване в националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“.

В миналото мутафчийският занаят е един от най-добре развитите в Балканския регион. Той е свързан с отглеждането на кози, от които се доставя суровината за изготвяне на изделията. През Възраждането в няколко от най-големите средища на мутафчии работят стотици майстори. От козя вълна се тъкат мутафчийски чували и торби за пренасяне на стоки, конски колани и торби за зоб на коне. Между характерните за Габровско изделия от козя вълна са големите чували за жито и чергите с естествен цвят на козината.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    13 7 Отговор
    СВЕТОТАТСТВО.............в България има само ЕДНО живо човешко съкровище , БМБ.................Банкянския жив светец
  • 2 Роза

    13 0 Отговор
    Похвално!Не трябва да умират старите занаяти,а да се възраждат!