Last news in Fakti

8 Август, 2013 16:19 1 807 0

Холивудски класики в африкански стил

  • фотограф-
  • холивудски филми
Холивудски класики в африкански стил - 1
Снимки: Омар Виктор Диоп

Едва ли има някой който да не знае емблематичната сцена от наградения с Оскар филм „Американски прелести“: Мена Сувари, като Анджела протяга широко ръце нагоре, докато лежи гола сред море от розови листенца по време на една ор честите фантазии на Лестър ( в ролята Кевин Спейси).

Но когато сенегалският фотограф Омар Виктор Диоп решава да пресъздаде сцената в снимка, като част от последния си проект, се сблъсква с проблем –  няма от къде да намери толкова много рози. Ето защо младият фотограф решава да импровизира и това превръща проектът му в нещо различно.

Оптимистът Диоп намира своето решение в стена, покрита с яркозелено увивно растение. Така пресъздадената сцена попива от Африка така както фотографът не е и мечтал.

Така се раждат и другите образи в проекта, които пресъздават сцени от класически ленти като "Закуска в Тифани" от 1961 г. и  „Фотоувеличение“ (Blow-up) от 1966 г. и съвременни класики като  "Телма и Луис" от 1991 г, "Матрицата" от 1999 г. и "Фрида" от 2002 г.

"Творческият процес на самата фото сесия е много подобен на този, по който африканските съвременни творци често работят", обяснява Диоп. "Често се налага да „крада“ концепции и стилове от цял свят и да ги пресъздавам в африкански стил, като същевременно запазвам оригиналното усещане."

Тази серия от фотографии е  наречена"Onomolliwood" (смесица от името на известен хотел в Габон, където е заснета фото сесията и Холивуд – меката на американското кино – бел.ред.)  представлява ослепителна колекция от изображения, в които Диоп и Антоан Темпе, фотограф от Сенегал, преобразяват няколко Холивудски  класики в типично африкански стил.

"Исках да си представя как тези филми ще изглеждат, ако са били създадени и заснети на черния континент", обяснява Диоп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА