Last news in Fakti

1 Юли, 2024 08:46 507 0

Българският културен институт в Лондон с благотворителна изложба на фотографа Диана Павлова

  • фотограф-
  • изложба-
  • лондон-
  • диана павлова-
  • трявна

Събраните средства ще бъдат дарени на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”

Българският културен институт в Лондон с благотворителна изложба на фотографа Диана Павлова - 1

Талантливият фотограф Диана Павлова подреди благотворителната изложба „There is No Other“ в Българския културен институт в Лондон. Събраните средства ще бъдат дарени на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” в Трявна, затова като част от събитието бяха изложени и творби на учениците от школата.

„За този проект работих с 40 деца от 32 различни страни, за да създам портрети, които вдъхват живот на мъдрите думи на от едни от най-великите личности в света - от Майка Тереза до Ане Франк, Алберт Айнщайн и Пикасо.“ – казва Диана.„За да направим света по-добър, трябва да използваме детето в нас и децата около нас като морален компас.“ – каза Диана Павлова при откриването.

Диана Павлова се занимава с фотография повече от 7 години като специализира бебешка и детска фотография. Сред клиентите ѝ са членове на кралски семейства, футболни звезди, представители на модния подиум, инфлуенсъри и публични личности в Обединеното кралство.

Българският културен институт в Лондон с благотворителна изложба на фотографа Диана Павлова

„Вече седем години работя като детски фотограф и всеки път, когато ме попитат защо избрах тази професия, казвам „Защото обичам децата“. Едва когато създадох този проект, разбрах, че душата e осъзнала много преди умът ми да мъдрите думи на Достоевски, че „Душата се лекува, като си сред деца“. В моя личен опит децата са били по-истински, по-мъдри и по-oбичащи от много от лъскавите възрастни, с които сме заобиколени. Имаме толкова много да научим от децата и се надявам да отделим време да го направим.“ - казва Диана.

Специален гост на събитието беше министърът на културата Найден Тодоров. Сред гостите бяха директорът на Българския културен институт в Лондон г-жа Светла Дионисиева, с чиято покана и подкрепа се реализира изложбата, дипломати, българи, живеещи на Острова, почитатели на фотографското изкуство и българските традиции.

„Мисията на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, е да съхрани и развие традициите, завещани от възрожденската „Тревненска иконописна и дърворезбарска школа” и да ги обогати с нови естетически стойности в областта на художествената обработка на дървото, интериорния дизайн и иконописта. “- сподели директорът на гимназията Орфей Миндов.

Българският културен институт в Лондон с благотворителна изложба на фотографа Диана Павлова

Училището е огнище на българската духовност и култура, което осигурява условия за обучение и творческо израстване на младите таланти в областа на приложните изкуства. Доказателство за това е признанието на Европейската научна и културна общност, удостоила НГПИ „Тревненска школа“ със „Златен печат” и „Златна книга” за принос към развитието на Българската култура.

През 2015 година училището се присъединява към международната мрежа на асоциираните към ЮНЕСКО училища.

На своя 100 годишен юбилей НГПИ е удостоено с най- голямото отличие - почетен знак на Министерството на културата „Златен век“.

„Страхотен шанс за нас и чест е днешната изложба на фотографа Диана Павлова в Българският Културен Институт в Лондон, която ще дари събраните средства на училището. Благодаря за нейната благотворителна и патриотична кауза за талантливите деца на НГПИ Тревненска школа гр. Трявна. “ – каза при откриването на изложбата г-н Миндов.

Средствата, които ше бъдат събрани от изложбата ще послужат да се купи злато за изработването на икони.

Първата благотворителна изложба на творбите на Диана Павлова беше посветена на Tommi’s, организация за борба за намаляване на смъртността при бебетата и загубата им по време на бременност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА