Last news in Fakti

6 Януари, 2023 09:50 3 635 2

"Аватар 2" и "В сърцето на машината" са най-гледаните филми от българите през 2022 г.

  • аватар-
  • в сърцето на машината-
  • най-гледани филми

Вижте още кои филми са сред най-гледаните у нас

"Аватар 2" и "В сърцето на машината" са най-гледаните филми от българите през 2022 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

"Аватар: Природата на водата" стана най-гледаният филм, излязъл през отминалата 2022 г. в света. Отне му малко над 20 дни след премиерата да постигне този връх, на който към 31 декември 2022-ра триумфираше "Топ Гън: Маверик". С резултатите от сряда вторият филм на Джеймс Камерън за Пандора закръгли 1.5 милиарда долара, изпреварвайки пилотския екшън с Том Круз с неговите седеммесечни приходи от $1.482 млрд. Дългосрочните амбиции на "Аватар 2" са да влезе в петицата на най-печелившите за всички времена, където ще си прави компания с още двe продукции на същия режисьор - "Аватар" (2009, на върха) и "Титаник" (1997, в момента на трета позиция). Само още три филма в историята на киното са натрупали над 2 милиарда долара от билети - "Отмъстителите: Краят", "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и "Отмъстителите: Война без край", пише segabg.com.

В България обаче "Аватар: Природата на водата" нямаше нужда от дори толкова време, за да спечели сърцата и джобните на публиката. Излезлият на 16 декември блокбастър е най-търсеният филм у нас за 2022-ра с голяма преднина пред втория - "Миньоните". За малко повече от две седмици филмът на Джеймс Камерън е гледан от 281 525 зрители и има 3 907 418 лева приходи от билетите им, става ясно от боксофис документите, изготвяни от НФЦ. Това е и най-високият резултат за филм изобщо от началото на пандемията досега. Последният рекордьор преди нея бе "Цар лъв" от 2019 г. с 292 149 зрители, които му отне половин година да събере - постижение, което "Аватар 2" с лекота ще надмине.

На втора позиция е "Миньоните 2", гледан от 240 926 души и отчел 2 383 446 лева приходи, а трети също е семеен анимационен филм - "Соник: Филмът 2", със 129 324 зрители и 1 230 523 лева от билетите им. Следват го, с малка разлика, две комиксови адаптации на Marvel - "Тор: Любов и гръмотевици" и "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта".

С близък резултат до тях се класира най-гледаният български филм за 2022-ра - "В сърцето на машината". От премиерата си през март до края на годината той е привлякъл в кината 121 010 души и е донесъл 1 246 026 лева. Беше и българското предложение за "Оскар", но не успя да развълнува Академията и отпадна още при първата цедка. На местна почва обаче филмът изпревари по зрителска популярност американски хитове като "Джурасик свят: Господство", "Топ Гън: Маверик" и романтичната комедия с Джордж Клуни и Джулия Робъртс "Билет до рая".

На второ място сред най-гледаните родни заглавия е "Петя на моята Петя", видян от 95 620 души в киносалоните, а трети - "Бай Иван 2" с 93 908. Халтурната комедия, създадена по мотиви от популярния YouTube канал, продължава да привлича тълпи от - предимно подрастваща - публика: оригиналът, излязъл в началото на декември 2021 г., вече има космическата за нашите ширини аудитория от 175 246 зрители! За сравнение - вторият най-касов български филм от 2021 г., "Голата истина за група Жигули", е посетен от 155 хиляди души.

Касовите резултати на останалите нови родни продукции са повече от скромни. Впечатлява единствено резултатът на "Моралът е доброто" - биографичната лента за Кристиян Таков, която с над 10 хил. души е най-гледаният документален филм на голям екран в последните години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,но

    0 6 Отговор
    ако не броим всички останали.
  • 2 Механик

    1 7 Отговор
    Първият АВАТАР ми хареса. В същност, това е последния западен филм, който ми е харесал.
    Втория още не го знам какъв ще излезе, но имам опит и се досещам, че едва ли ще е по-добър от предния.
    Но факта, че МИНьОНИТЕ е на 2-ро място, ми подсказва интелекта на местното ни население.