Last news in Fakti

17 Септември, 2013 12:09 2 787 0

Безплатно на изложбата на Рафаело в София днес (обновена)

  • изложба-
  • софия-
  • рафаело да урбино-
  • нхг-
  • безплатно

За пръв път български ценители ще видят шедьовъра на ренесансовия майстор

Безплатно на изложбата на Рафаело в София днес (обновена) - 1
Снимки: БГНЕС

За празника на София всички столичани и гости на града ще могат да посетят безплатно изложбата „Рафаело Санцио да Урбино в София” в Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ) на бул.”Княз Александър І” 1 на 17 септември. Жестът се осъществява със съдействието на министъра на културата д-р Петър Стоянович.

За първи път в България ценителите ще имат възможността да видят картината „Света Екатерина Александрийска“ на Рафаело Санцио да Урбино (1483 – 1520) в организираната от Столична община, Регион Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и Националния музей на българското изобразително изкуство изложба, която е под патронажа на посланика на Италия в България Н. Пр. Марко Контичели.

Освен известното от младите години на твореца произведение, съхранявано в Националната галерия на област Марке в Урбино, в Националната художествена галерия ще бъдат показани и десет гравюри от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век по негови творби, предоставени от Академия „Рафаело” в Урбино.

„За първи път пред българска публика се представя оригинална живописна творба от великия Рафаело Санцио от Урбино. Този изключителен празник за България и за София в навечерието на Празника на нашата столица стана възможен благодарение на Меморандума за сътрудничество в областта на културата и изкуството, сключен през м. юни т.г. между Столична община с Югозападния регион и регион Марке и Урбино, който предвижда организиране на изложби, концерти и други съвместни инициативи, насърчаващи обмяната на идеи между творците и младите хора”, отбеляза в словото си на откриването на изложбата изкуствоведката Бисера Йосифова, директор на НХГ.

В приветствието си при откриването на експозицията кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че Урбино - родният град на италианския художник Рафаело, и София - съвместно с Югозападния регион, са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 година. Картината на Рафаело е още един коз в подкрепа на нашия град и регион да бъдат културна столица, да са и част от календара на европейските културни събития, посочи столичният кмет Фандъкова.

Посланикът на Италия у нас Н.Пр. Марко Контичели отбеляза, че великолепната изложба „Рафаело Санцио да Урбино в София” открива чудесни възможности не само за двата града - кандидати за Европейска столица на културата, но и за нашите две страни, от което могат да се извлекат ползи както за икономиката, така и за туризма.

На откриването на изложбата в НХГ присъстваха заместник-министърът на културата Велислава Кръстева и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Поканени за официалното откриване на експозицията бяха и проф. Пиетро Марколини - регионален съветник по финанси и култура /регион Марке/, както и д-р Лоренца Моки Онори - регионален ръководител на Министерството за културните ценности и културната дейност.

"Св. Екатерина Александрийска" (1500-1503 г.) е част от триптих. На другото крило е изобразена Св. Мария – Магдалена. Вероятно по средата се е намирало неизвестно с местонахождението си днес изображение на Дева Мария с младенеца или на Светото семейство. Творбата е върната на италианската държава през 1990 г., след появяването й на пазара на антики след разпродажба на голямата флорентинска колекция на граф Алесандро Контини Бонакоси.

Изложбата в Националната художествена галерия на бул.”Княз Александър І” 1 с оригинала на италианския творец ще продължи до 24 септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА