Last news in Fakti

25 Септември, 2013 19:22 3 265 0

Монсерат Кабайе дойде на инвалидна количка, но вдигна на крака медиите

  • монсерат кабайе-
  • концерт-
  • софия-
  • бнр-
  • пресконференция-
  • монсерат марти

Великото сопрано изпя Happy Birthday на журналистите

Монсерат Кабайе дойде на инвалидна количка, но вдигна на крака медиите - 1
Монсерат Кабайе - соло, с дъщеря си Монсерат Маярти и с Рамон Тебар, който ще дирижира концерта й в София. Снимки: БГНЕС

С ангелския си глас дивата Монсерат Кабайе изпя днес на журналистите Happy birthday to you, имитирайки двегодишната си внучка. Прочутата оперна дива беше въведена в залата за пресконференции на Българското национално радио в инвалидна количка, понеже, както сама обясни, по време на международния певчески конкурс в Сарагоса, носещ нейното име, се спънала и паднала по стълбите.

Коляното й е контузено – както се оказа, 80-годишната прима е със скъсан менискус, но въпреки това нито тя, нито организаторите от "БГ Саунд Стейдж" са пожелали да отложат втория й концерт в София от 2000-та година насам. Той ще бъде в петък вечер в Зала 1 на НДК. И тогава Монсерат ще пее права, дори без кресло за всеки случай на сцената. 

Гласът ми не е пострадал – пострада само това, което носи моя глас“, увери може би най-великото все още действащо сопрано и доказа, че е в страхотна душевна форма, като по време на разговора с репортерите многократно избухваше в кръшен хохот и находчиво разсмиваше присъстващите. "Да, гласът ми понякога плаши гълъбите", призна тя. Залата се пукаше по шевовете от представители на медиите, дошли да зърнат жената, в чийто кристален тембър бе влюбен и самият Фреди Меркюри, и когато в навалицата някой случайно натисна клавишите на пианото, тя не пропусна да се пошегува: „Какво, да пея ли вече?“.

Още в началото Монсерат призна, че емоцията й от пристигането в София е огромна и веднага попита за българската си ученичка - сопраното Ина Кънчева, чиято възходяща световна кариера е започнала от майсторски клас на Кабайе в Германия. „Много ще се радвам да я видя отново“, отбеляза дивата, щом разбра, че Кънчева ще я посети на утрешната й репетиция с Радиосимфониците.

Оперната мегазвезда довери, че тайната, на която се дължи почти 60-годишното й творческо дълголетие, се крие не в друго, а просто в...правилното дишане и дихателната гимнастика, която е научила от своя унгарска педагожка едва 12-годишна. Благодарение на това „таванските й помещения“ са добре проветрени и заредени с кислород, духовито определи Кабайе и завидната си острота на ума на тази достопочтена възраст. В четвъртата фаза на живота, в която се намирам аз, вече разбираш своя вътрешен свят и подобряваш много неща. Остават ти само купчинка човешки усещания, но най-важните, призна дивата.

Дъщеря й Монсерат Марти – също оперна певица, която ще се изявява заедно с великата си майка в НДК в петък, каза, че невероятната възможност понякога да пеят заедно ги е сближила допълнително, а срещата на сцената е сякаш напълно нов вид среща между тях. Марти разкри, че майка й понякога е изпитвала чувство за вина, задето е вечно на път и по сцените на различни континенти, вместо със семейството си, но тя я е убедила, че нейната дарба трябва да бъде раздавана на всички хора.

За внучката си Даниела обаче оперната звезда, която пожела всички да я наричат просто Монсерат, а не „Маестра“, пожела по-спокоен и подреден живот, отколкото е този на големите артисти.

Като свои първи и най-важни учители сеньора Кабайе посочи майка си и баща си. Майка й – защото й е показала кое е добро и кое лошо, но не за нея лично, а изобщо. Баща й – защото дори когато семейството е било много бедно и е преживявало в мизерия под открито небе, й е предал да вярва, че винаги има утре. И ако тогава не са бедствали на улицата, вероятно не биха могли и да се радват на раждането на изгрева или да растат с дъжда, с топлота сподели голямата певица.

Тя определи предшественичките си Рената Тебалди и Мария Калас като най-великите. „Няма вече такива гласове в днешния оперен свят. Те не могат да бъдат повторени. Както и тримата тенори – колкото и да са добри Павароти, Доминго и Карерас, те нито са Дел Монако, нито Ди Стефано и аз съм им го казвала“, коментира Кабайе безсмъртните легенди в жанра.

В края на срещата с медиите, която продължи повече от час и половина, именитата гостенка от Испания получи от генералния директор Радослав Янкулов Специалната награда на БНР – статуетката „Сирак Скитник“, която всяка година се връчва на забележителни хора на изкуството. На финала Монсерат Кабайе не отказа и автографи на най-запалените си почитатели. Присъстващите я изпратиха така, както я посрещнаха - с аплодисменти. На концерта в петък пък ще присътва още една емблема на Барселона, каквато е и самата Монсерат - футболната легенда Христо Стоичков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА