Last news in Fakti

4 Май, 2023 13:32 920 1

Отличават Майкъл Дъглас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

  • майкъл дъглас-
  • почетна награда-
  • кино-
  • кинофестивал-
  • кан-
  • златна палма

Връчването на наградата ще даде началото на кинофестивала

Отличават Майкъл Дъглас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Актьорът Майкъл Дъглас ще получи почетната награда "Златна палма" за цялостно творчество на седемдесет и шестото издание на кинофестивала в Кан, предават чуждестранните медии, цитирани от БТА.

Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното", се казва в съобщението на организаторите.

Статуетката ще бъде връчена на холивудската знаменитост на церемонията още в началото на фестивала, който ще започне на 16 май.

"След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", се казва в разпространено от 78-годишния артист изявление.

Четири продукции с участието на Майкъл Дъглас са били част от конкурсната програма в Кан: "Китайски синдром" на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., "Първичен инстинкт" на Пол Верховен през 1992 г., "Пропадане" на Джоуел Шумахер през 1993 г. и "Зад свещника: Моят живот с Либераче" на Стивън Содърбърг през 2013 г.

Баща му - актьорът Кърк Дъглас, беше председател на журито на фестивала през 1980 г.

Майкъл Дъглас спечели награда "Оскар" за най-добър актьор през 1988 г. за ролята си на брокер в ленатата на Оливър Стоун "Уолстрийт". Продължението ѝ, "Уолстрийт: Парите никога не спят", беше показано извън рамките на изявата във френския крайбрежен град през 2010 г.

Той беше отличен и като продуцент на "Полет над кукувиче гнездо", който печели престижното отличие на американската Академия за филмово искуство и наука за най-добър филм през 1976 г.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 16 до 27 май. Председател на журито тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укрофил

    2 0 Отговор
    Майкъл Дъглас - Велик артист, велик евреин, а не като Зельо със зеления чорапогащник, просещ дрогиран плюнчо!