Last news in Fakti

9 Май, 2023 11:45 1 653 11

Ричард Драйфус за новите правила на "Оскарите": Драйфа ми се от тях

  • ричард драйфус-
  • оскарите-
  • малцинство-
  • правила-
  • недоволство

Звездата от "Челюсти" възропта срещу стандартите за малцинствено разнообразие

Ричард Драйфус за новите правила на "Оскарите": Драйфа ми се от тях - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Звездата от "Челюсти" Ричард Драйфус предизвика бурни реакции с изказването си срещу новите стандарти за малцинствено разнообразие на "Оскарите". Актьорът, който сам е лауреат на Академичната награда за главна мъжка роля в "Момиче за сбогом" (1978 г.), се изрази красноречиво: "Драйфа ми се от тях".

Той коментира темата в предаването на PBS "Гореща линия с Маргарет Хувър". "Това е изкуство. Никой не бива да нарежда на артиста да се съобразява с най-новата, най-актуална идея за морал. Какво рискуваме? Рискуваме ли наистина да нараним чувствата на хората? Не може да узаконявате това", заяви 75-годишният Драйфус. "Трябва да позволим на живота да си е живот. Съжалявам, но не мисля, че има малцинство или мнозинство в тази страна, което трябва да бъде обгрижвано така."

Четирите нови стандарта за мнообразие и включване на малцинствата бяха обявени за пръв път през 2020 година. Те ще влязат окончателно в сила за предстоящите номинации и награди през 2024 г., като всяка кандидатура за Най-добър филм ще трябва да отговаря на минимум два от критериите. Те регулират представителството на малцинствени групи в: 1. темите, сюжетите и актьорския състав; 2. творческия екип зад кулисите, особено на важните позиции като режисьор, сценарист, оператор; 3. подобрен кариерен достъп и възможности в киноиндустрията за малцинствените групи; и 4. подобрено представителство в екипите, занимаващи се с маркетинг, реклама и киноразпространение.

Академията определи тези нови правила като средство за "справедливо представяне на и извън екрана, за да отрази по-добре многообразието на публиката, която гледа филми".

Драйфус разшири изказването си по темата със защита на Лорънс Оливие, изиграл мавъра Отело във филма по Шекспир от 1965 г.: "Той изигра чернокож брилянтно. Казвате ми, че никога няма да имам възможност да играя чернокож? И че ако някой не е евреин, не може да изиграе Венецианския търговец?".

Днес има термин - "блекфейс" за случаите, когато бял актьор играе цветнокож, и това се смята за неподходящо и обидно, пише в.Сега. Сър Лорънс Оливие всъщност е последният бял актьор, изиграл Отело в киното.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Виктор Фалк Аферата Драйфус
    Роман
  • 2 Мда

    22 1 Отговор
    Абсолютно е прав !
  • 3 Бай Дън 🌈-ясалия

    23 1 Отговор
    Бял не може да играе чернокож, но чернокожа може да играе Клеопатра!
  • 4 Анонимен

    14 0 Отговор
    Бива комунизъм, ама посегнаха на европейската култура, да не даваш на детето си да гледа детски, объркват представите, нямат ли си техни приказки!!??
  • 5 Физиотерапевт

    20 1 Отговор
    Задължително на финала на 100 м и маратона да има бял,и задължително на шахматния финал да има чернокож.
  • 6 Кадир

    6 0 Отговор
    Изобщо нямам намерение да гледам холивудски продукции. Преориентираме се към източното кино.
  • 7 Некой си

    5 0 Отговор
    Мисля, че е редно и нашата киноиндустрия (аха да напиша порноиндустрия) да въведе същите критерии!
    Всяка продукция ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да включва представители на поне две малцинствени групи в основния актьорски състав. Задължително режисьор или сценарист да бъде представител на малцинствена група.
    Леле, какъв кеф - манг...ал сценарист и помак режисьор, докато ЛГБТХУЗКТМ+ играе ролята на Захари стоянов, например. Може и некой африкански студент да поканят за ролята на Хан Аспарух. Ще е яко!
  • 8 фАНТОМасс

    3 0 Отговор
    Тази свобода , демокрация , правила , ценности и порядки ли искаме ?
  • 9 Майк Алън Патън

    2 0 Отговор
    Господарите от миналото , сега проявяват милосърдие и съчувствие към бившите си роби и по-низши слуги !
  • 10 Малцинства...🤔

    3 0 Отговор
    А ще има ли във всеки холивудски "шедьовър" поне по един албинос, далтонист, пишещ с лявата ръка, дегустатор на вина, жител на Лихтенщайн...? И те зер са малцинства, нал тъй?!?
    Или някои малцинства (знаем ги кои са😏) са по малцинства от другите?
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    много умна приказка на жаргон ама е точна