15 Май, 2023 17:30, обновена 15 Май, 2023 20:09 2 379 7

Проф. Сергей Игнатов пред ФАКТИ: Египет духовно е покорил своите завоеватели

  • проф. сергей игнатов-
  • египет -
  • завоеватели-
  • изложба-
  • египетските култове по българското черноморие-
  • български институт по египтология -
  • нбу -
  • институт за балканистика -
  • център по тракология „проф. александър фол -
  • българска академия на науките

На 16 май в НБУ се открива изложбата „Египетските култове по Българското Черноморие". Изложбата е организирана от Български институт по египтология при НБУ и Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол" към Българска академия на науките

Проф. Сергей Игнатов пред ФАКТИ: Египет духовно е покорил своите завоеватели - 1
Снимка: БНТ

Проф. Сергей Игнатов е български историк-египтолог и политик.

Основател на египтологията в България. От 19 ноември 2009 г. до 6 февруари 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. Проф. Игнатов е първият българин, избран за ректор на европейски университет – Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс от 1 март 2018 г.

Бил е Ректор на EHU до 1 април 2023 г., професор по египтология в Нов български университет и ръководител на Български институт по египтология. Специалист по ориенталистика - странознание на Азия и Африка, води и курс „Идеята за държавност“ в департамент Национална и международна сигурност на НБУ.

Член на Friends of Europe, член на Настоятелството на South-East European Research Centre (SEERC), член на Настоятелството на Нов български университет.

Проф. Сергей Игнатов е директор на Българския институт по египтология към НБУ.

- Утре врати отваря уникалната изложба : "Египетските култове по българското черноморие". Разкажете по-подробно за събитието...

- Изложбата е част от проекта на д-р Весела Атанасова ‘Тракия и Египет в Гръко-Римския свят’ на института по Балканистика с център по Тракология към БАН съвместно с Българския институт по египтология към Нов Български университет.
Изложбата представя египетските култове по българското Черноморие. След похода на Александър Велики египетските религиозни култове излизат извън границите на Египет и намират прием в Европейския югоизток и впоследствие в Рим. Така Египет духовно покорил своите завоеватели. Представените паметници и експонати на изложбата са от нашето Черноморие. Древна Тракия приема в обятията си култовете към Изида, Озирис, Серапис, Анубис.

Този проект има за цел да изследва сложните взаимоотношения между двете древни култури - египетската и тракийската, за покаже различните миграционни процеси, засегнали цивилизациите в Юго-Източна Европа и социо-културните взаимодействия в региона. Проектът има две основни направления : изследване на паметниците с египетско влияние, открити в Древна Тракия и изследнаве на паметниците сн тракийска ономастика от Древен Египет. Поради тази причина работата по проекта е организирана в две основни групи: Египетските култове в Древна Тракия и Тракийската ономастика в Древен Египет. Представените в изложбата паметници произлизат от античните градове по българското крайбрежие на Черно море.

- Бихте ли разкрили ключа на Египетското влияние в Европейския Югоизток?
- Древните египтяни са създали първата писменост в световната история. Записите от началото на втората половина на IV хилядолетие пр. Р. Хр. се четат фонетично, не се тълкуват! Египтяните още през III-то хилядолетие са описали видимия и невидимия светове, създали са ‘религиозна ‘литература, били са вещи в магията, в ритуалите, в богопознанието.
Когато чужденецът пристигал в Египет жреците можели да му покажат свитъци с разкази за царе, които са царували преди няколко хиляди години!

- В "Музеум ван аудхейден" в Лайден бе открита изложба " Музиката на Египет от Тутанкамон до Кени Уест". Изследвания, хипотези и възгледи за символите и следите в съвременната музика от Древните култури на Египет и съседните африкански народи. Какво е вашето виждане по тази тема?

- Разполагаме с музикални инструменти от времето на древния Египет. Дори тромпетите на Тутанхамун като, че ли оповестиха предстоящото начало на Втората световна война. Анализът на инструментите показва, че те не са били пригодени да възпроизвеждат ориенталските мотиви на музиката, която днес е характерна за региона. Египет е средиземноморска цивилизация, но Югът е под африканско влияние и африканските ритми са нещо естествено.

- В разговора ни споменахте, че Озирис, Изида и Серапис са имали храмове в България? Какви са доказателствата за това твърдение?

- Доказателствата са археологически! В София на площад Гарибалди се е намирал храмът на Серапис. Във Варна неотдавна беше открит храм на Изида, Анубис и Серапис. Примерите са много.

- Въпрос, който напоследък разтърси не само Холивуд, но стана обект на множество спорове - Клеопатра с тъмна кожа ли е била? Никой не знае коя е била майка ѝ. Родена е в Александрия, а прадедите и са от персийски произход. Вашата гледна точка....

- Клеопатра е от македонската династия на Птолемейте. Наскоро беше направена компютърна възстановка на базата на всички изображения, с които разполага науката. Няма как да е с африкански черти. Д-р Захи Хаус изнесе по темата няколко лекции, имаше публикувани мнения на много египетски египтолози. Европейка е!

- В съседен на Египет Судан избухна гражданска война. Стотици суданци избягаха в Египет. Какъв е вашият поглед към този конфликт? Как ще се отрази тази война на Египет и съседните африкански държави?

- Войната в Судан е трагедия. Египет приема и ще приема бежанци, бягащи от ужаса на смъртта, така както прие огромен брой бежанци от Ирак и Сирия в предишните години. Приема ги без да се оплаква и да тръби в медийното пространство.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    0 0 Отговор
    Какво стана, Румбата връчи ли мандата? Меркурия изгря ли над Златоград? Стана ли качамакът?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мдда

    3 3 Отговор
    Това недоразумен ие е бил министър на културата на България..

    Коментиран от #7

  • 5 Адам Хилтън

    2 1 Отговор
    Говорят на арабски, изповядват исляма, кланят се на чичо Сам като останалите араби - покорили дренки.
  • 6 Клеопатра от Долни Богров

    2 1 Отговор
    Игнатов, щом си египтолог, дай някоя козметична рецепта от древните папируси. А Клеопатра не е била такава хубавица, каквато сте я изтипосали по-горе. Има я на монетите - в профил се вижда, че има доста голямо носле и с доста напъни може да я наречем красавица, но на мен не ми се ще да се напъвам толкова.
  • 7 Образован

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "мдда":

    Министър на образованието беше, не на културата!