Last news in Fakti

9 Октомври, 2013 13:01 3 737 0

Маестро Минчо Минчев свири със сина си на двойна премиера в зала "България"

  • минчо минчев-
  • радиосимфониците-
  • бнр-
  • зала "българия"-
  • концерт

Радиосимфониците ще представят творби на Хайдн, Шнитке и Малер за откриването на сезона

Маестро Минчо Минчев свири със сина си на двойна премиера в зала "България" - 1
Диригентът Емил Табаков и известният цигулар Минчо Минчев. На дрегата снимка: Николай Минчев


Радиосимфониците и маестро Емил Табаков откриват музикалния сезон 2013/14 с двойна премиера в зала „България“, на която ще свирят Минчо Минчев и Николай Минчев.

На откриващия концерт на 11 октомври от 19:00 ч. Симфоничният оркестър ще изпълни творби на Хайдн, Шнитке и Малер.  „Програмата е построена по нов начин, като ще представим произведения, създадени за камерен оркестър. На сцената в зала „България“ ще прозвучи  „Моц-арт а ла Хайдн“ от Шнитке , а след антракта ще представим съвсем различна по форма, конструкция и мащаби творба на Густав Малер – Симфония № 6.  Обикновено тя се изпълнява самостоятелно, но тъй като е откриване на сезона, решихме програмата да бъде по-разширена“, обясни маестро Табаков преди началото на репетицията за първата изява на оркестъра.

Изпълнението на „Моц-арт а ла Хайдн“ е премиера за София, съобщи Минчо Минчев. „За мен и за сина ми Николай концертът със Симфоничния оркестър на БНР е  първа изява за сезона, а и лична премиера с произведението на Шнитке.  С Радиосимфониците имаме невероятно взаимно уважение, респект и любов. Винаги, когато работим заедно, атмосферата е изключително приятна и резултатът винаги е много добър. Радиооркестърът е най-добрият състав, който имаме в България! Програмите на музикалния сезон са невероятно интересни и разнообразни и покриват интересите на любителите на симфоничната музика“, отбеляза знаменитият цигулар.

Николай Минчев, който е концертмайстор на Вуперталския оркестър, пристига за откриването на сезона на Симфоничния оркестър на БНР от Германия.  „Любопитно ми е какво ще бъде усещането при изпълнението на това ново за мен произведение. Нямам търпение да започнем репетиции. Концертът в зала „България“ ще бъде и  официално мое откриване на сезона“, обясни Николай Минчев.

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Емил Табаков заяви, че в рамките на музикалния сезон тази година са планирани 12 концерта. „Ще представим разнообразна по жанрове и стилове музика, като отговаряме на интереса на публиката и професионалните музиканти”, посочи Табаков.

През годината на Радиосимфониците ще гостуват изтъкнати диригенти – Георги Димитров, Йордан Дафов, многостранният Любомир Денев, Александър Мират (Гърция) и Филип Грийнбърг (САЩ).

Ще продължи и програмната линия за представянето на творби на Шостакович. „У нас често се изпълняват само четири от симфониите на  композитора, а останалите са непознати за българската публика. „Моето желание е всичките 15 симфонии да бъдат представени интегрално, да се запишат и да бъдат издадени на диск“, каза Емил Табаков.

През музикалния сезон 2013/14 Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 200- годишнината от рождението на Верди. На юбилейния концерт на 25 октомври ще бъдат изпълнени Симфония №1 на Шостакович, както и четири сакрални произведения от Верди с участието на Смесения хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

През юни ще бъде представено едно от най-крупните произведения на Рихард Щраус – „Животът на героя“, по повод годишнината на композитора.

Радиооркестърът ще отбележи подобаващо и 80-годишнината  на Александър Владигеров – дългогодишен диригент на Радиосимфониците. За концерта са ангажирани популярните и обичани  артисти Стоян Алексиев, Нети Добрева, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.

Гост-солисти на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат признатите музиканти Симон Трпчески, Георги Черкин, Йовчо Крушев, Мила Георгиева и изгряващите млади изпълнители Виктория Василенко, Хавиер Инхаусти, Атанас Кръстев и Десислава Чолакова.

През сезона ще бъдат отбелязани и годишнините на Бритън, Рахманинов, Брамс, Иван Спасов и Георги Минчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА