Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 16:16 2 205 0

Йосиф Сърчаджиев и Филип Трифонов разказват спомени за Апостол Карамитев

  • апостол карамитев-
  • народния театър-
  • 90-годишнина-
  • изложба-
  • фотографии

За 90-годишнината на големия актьор ще бъде емитирана възпоменателна монета


90-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев ще бъде отбелязана тържествено на 17 октомври 2013 година от 17.00 часа в Народния театър „Иван Вазов”, на чиято сцена преминава целият негов театрален творчески път.

Вечерта, посветена  на Апостол Карамитев, ще събере  колеги, с които той е работил рамо до рамо в театъра и в киното, негови ученици и приятели. Артистите  Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, Доротея Тончева, Николай Николаев, Жоржета Чакърова, поетът и драматургът  Стефан Цанев, студентите на Апостол – Йосиф Сърчаджиев и Филип Трифонов, ще разкажат за срещите си с актьора, за магнетичния му талант и уроците, които им е завещал.

Ще бъде представена и изложба с фотографии, запечатали редица от незабравимите му театралните и филмови роли, както и мигове от живота му.

Всички представления, които на 17 октомври 2013 г. ще се играят на сцените на Народния театър „Иван Вазов”,  ще бъдат посветени на Апостол Карамитев: на Голяма сцена - „Сирано дьо Бержерак” от Едмон Ростан с режисьор Теди Москов, на Камерна сцена - „Да се провреш под дъгата” от Георги Марков с режисьор Асен Шопов, на Сцена на IV етаж - „Лазарица” от Йордан Радичков с режисьор проф. Крикор Азарян.

Входът за вечерта, посветена на Апостол Карамитев, ще бъде с покани.

С тази първа проява в памет на Апостол Карамитев театърът ще постави началото на поредица от културни събития, посветени на уникалния творец.

Във връзка с 90-годишнината от рождението на Апостол Карамитев Народният театър „Иван Вазов” съдейства на  Българска народна банка за предстоящото емитиране на възпоменателна монета с неговия лик. Монетата ще бъде пета поред от серията, увековечаваща именити български творци, но първата в историята на монетосеченето ни, посветена на актьор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА