Last news in Fakti

12 Юни, 2023 20:35, обновена 13 Юни, 2023 10:15 6 174

Само във ФАКТИ: Джони Деп чете българска поезия посветена на него

  • джони деп-
  • стихосбирка-
  • ваня петкова-
  • поезия-
  • внук-
  • джоузеф ал-ахмад-
  • пиратски стихове-
  • the hollywood vampires

Внукът на голямата българска поетеса Ваня Петкова – Джоузеф Ал-Ахмад се срещна с Джони Деп и му подари стихосбирката „Пиратски стихове“ посветена на него през 2009г

Само във ФАКТИ: Джони Деп чете българска поезия посветена на него - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Тринадесет години последната стихосбирка на българска поетеса Ваня Петкова чакаше своя звезден миг – да бъде връчена тържествено на актьора Джони Деп, на когото е посветена. Броени минути преди концерта на рок-бандата The Hollywood Vampires в София внукът на поетесата - Джоузеф Ал-Ахмад се срещна с любимия си актьор и изпълни завета на българската поетеса Ваня Петкова: „Деп да получи един ден книгата ми....“, бе нейното желание. „Това означава много за мен“, възкликна Деп при връчване на книгата. „Наистина ли е посветена на мен? Уау!“ радостно се изуми Деп.

Бог да те благослови и да благослови легендарната памет на твоята баба – българската поетеса, посветила книга на мен!“, възкликна Деп в гримьорната минути преди концерта. Джони внимателно разгръща книгата в английския ѝ превод и попитал младия актьор Джоузеф Ал-Ахмад дали това на корицата е авторката. Деп настоявал и тя да присъства на снимката и обърнал книгата!

Охраната поискала да вземе книгата от Деп, но актьорът ревностно я стиснал и казал, че „книгата си е негова, посветена на него“ и я задържал, като обещал да я прочете задължително.

„Стихосбирката „Пиратски стихове“ е уникална бутикова книга, тя не се продава и нейната препродажба е незаконна. Тя няма цена! Предназначена е само за приятели - ценители на поезията и колекционери“ – така поетесата Ваня Петкова пише на уводната страница на изданието, което излиза от печат на 29 април 2009 година, в деня на погребението ѝ. В предговора поетесата подробно описва защо е нарекла книгата „Пиратски стихове“. Не подозирайки , че това е последната ѝ стихосбирка, Ваня Петкова предрича цялата световна и вътрешна политическа арена.

„Посвещавам на гениалния актьор ДЖОНИ ДЕП или по-точно на легендарния пират Джак Спароу, който е имал дързостта да татуира цялата древна поема „ Дезидерата“ върху гърба си.“, пише поетесата , след което започва стихосбирката със стихотворение посветено на Деп, и то написано в оригинал на английски, а не преводно. Миналата година внукът на поетесата, който живее в Лос Анджелис, превежда книгата „Пиратски стихове“ на английски и я издава в Холивуд. Освен това той е и художник-илюстратор на стихосбирката. Когато излиза книгата 2009 г , едва дванадесет годишен той рисува портрета на легендарния герой "Капитан Джак Спароу", който е в книгата.

Днес, Джони Деп, който е не само актьор и китарист, но и поет получи автентична българска поезия написана от българската поетеса Ваня Петкова. Може пък Деп и рок-бандата The Hollywood Vampires да запеят песен по „пиратско“ стихотворение на българската поетеса?! Защо пък не, всичко е възможно – времето ще покаже!

Автор: Оля Ал-Ахмед



Свързани новини