Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 11:33 2 301 1

Беловласият младеж Любен Зидаров посвещава изложба на оцеляването на света

  • изложба-
  • живопис-
  • акварел-
  • илюстрации-
  • автопортрети

90-годишният художник подрежда живопис, акварел и автопортрети в галерия


Галерия “Ракурси” представя изложбата „Късен пленерис“ на арт доайена Любен Зидаров от 24 октомври до 12 ноември. Известният живописец, с чиито илюстрации на литературни произведения са израснали много поколения в България и който тази година закръгля респектиращия 90-годишен юбилей, подрежда живопис, акварел и 5 автопортрета.

„Много пъти съм чувал да казват, че пленерът е за млади хора; и тъй като играе важна роля в творческото битие на художника, прекият, непосредствен контакт с реалния свят изисква сетивата на младостта.
Но ето, че той се оказва обект и за беловласи младежи. Какво по-добро от това. Освен ако цифрите в кръщелното им свидетелство не са сбъркани.

Пленерът е не само емоционален творчески терен, но и нагласа за години наред, със свое място в сетнешните вълнения на художника. Той дори е способен да провокира творческа енергия във вакуумните периоди, съпътстващи всяко творчество“, разсъждава авторът.

Изложбата обхваща 15 акварела и 10 живописни творби. В по-голямата си част тя е резултат на своего рода самотен пленер, на рисуваното през летните и есенни месеци на настоящата година, непосредственото общуване със спокойствието и лиричния свят на природата и нейната фауна, обяснява той.

„Знаем, че с природата шега не бива, а хуморът е неотлъчен нюанс на всичките ми изложби, така че си позволих малка закачка с два от петте автопортрета, посветени на два световни шедьовъра - „Човекът с шлема“ и „Захари Зограф“, които носят днешна дата на нарисуваните преди повече от тридесет години.

Тъй като сатириците и хумористите казват, че светът е оцелял, защото се е смял, посветих и тази моя изложба на оцеляването на света...и на думите на Чарли Чаплин: „Ден без смях е изгубен ден“, коментира Любен Зидаров.

Художникът Любен Зидаров е притежател на множество престижни международни награди, а негови творби пък са притежание на НХГ, СГХГ, Окръжните художествени галерии в страната, Дворец “Сент Джеймс” - Лондон, Галерията на университета “Хонг Ик” - Сеул, Италия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Австрия, Германия и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Не ми харесват. Прекалено примитивни са, прекалено претупани. Ако бяха от 6-7 годишно дете, са супер, но за 90 годишен дедо с претенции са излагация пълна.