Last news in Fakti

25 Октомври, 2013 12:48 7 031 2

Ами ако планетите бяха толкова близо до Земята

  • планети-
  • земя-
  • фотографии-
  • луна

Планетите на една ръка разстояние от нас

Ами ако планетите бяха толкова близо до Земята - 1
Снимки: Рон Милър / Black Cat Studios

Ами ако небесно тяло като Юпитер, най-голямата планета в нашата слънчева система, се намираше толкова близо до Земята колкото Луна? Как ли щеше да изглежда? Дали щеше да изпълни цялото небе? А как си предтавяте Марс, Сатурн или Уран?

Артистът Рон Милър се е опитал да отговори на този въпроса, в серия илюстрации. Милър е използвал една и съща пейзажна снимка, на която е поставил планети от слънчевата система, в размерът, в който бихме ги видели ако се намираха на разстоянието, на което се намира нашата луна.

Важно е да се добави, че това е само визуално упражнение, което да захрани любопитството.

Ако планета като Юпитер в действителност се намираше толкова близо до Земята, колкото Луната, нейната огромна гравитация щеше да всее хаос на нашата планета. Така че оставете на страна прагматизма и рационалното мислене и си представете колко невероятно би било да видим планета като Сатурн в такава невероятна детайлност.

За справка,  Луната се намира на около 386 243 км от Земята и е с диаметър около 3 476 км, аиаметър на Земята е 12 742 километра.

МАРС
Диаметър 6,792 км

ВЕНЕРА
Диаметър 12,104 км

НЕПТУН
Диаметър 49,244 км

УРАН
Диаметър 50,724 км

САТУРН
Диаметър 116,464 км

ЮПИТЕР
Диаметър 139,822 км


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Дано да не е късмет да стане така,че иначе......!
  • 2 100

    0 0 Отговор
    Соред мен ако има вода на марс ще има и живот земните хора ще се опитат да заселят марс дано да се получи с първите кандидати които ще отидат там