Last news in Fakti

8 Август, 2023 12:16 1 042 1

Найден Тодоров спечели сърцата на бразилците

  • найден тодоров-
  • маестро-
  • софийска филхармония-
  • бразилия

Той изнесе лекция и дирижира заключителен концерт на Фестивала за съвременна тонална музика в Бразилия

Маестро Найден Тодоров се завърна от Бразилия, където беше поканен от Националния оркестър да изнесе лекция и да дирижира заключителния концерт на Фестивала за съвременна тонална музика. Изявата му предизвика възторжени реакции както в публиката, така и в музикантите, които изявиха желание да работят по-често с маестрото, съобщават от Софийската филхармония.

Заедно с добрите впечатления именитият ни диригент донесе в България и партитури на две от произведенията, които да програмира в следващите сезони на Софийската филхармония.

Полусезон Есен 2023 за Найден Тодоров започва на 5 октомври със среща с големия холивудски композитор Дани Елфман, чийто Концерт за виолончело ще получи българската си премиера в изпълнение на световно признатия виолончелист Готие Капюсон и Софийската филхармония. В програмата маестрото е добавил и темпераментната сюита из балета "Гаяне“ на Арам Хачатурян.

На 5 ноември Найден Тодоров ще дирижира Веско Ешкенази с "Годишните времена“ на Вивалди и Пиацола, пише "Фокус".

9 ноември отново ще срещне маестрото с цигуларя Вадим Репин, с когото ще представят Първия концерт за цигулка от Прокофиев. Патетичната Симфония №6 от Чайковски и "Нестинарско хоро“ от Големинов допълват програмата на вечерта.

Диригентът ще срещне големия пианист Михаил Плетньов за първи път в концерт на 19 ноември. В програмата ще звучи Втория концерт за пиано на Рахманинов и Осма симфония от Дворжак.

Найден Тодоров ще води два концерта на националния оркестър през декември: На 7 декември с Реквием от Карл Дженкинс и Концерта за цигулка на Сибелиус в изпълнение на изключителния Максим Венгеров и на 10 декември с с музиката на Джон Уилямс – реверанс към феновете на филмовата музика.

Билетите за концертите вече са в продажба на касата на зала "България“ и в Ивентим.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гнъcнa самореклама

    3 1 Отговор
    на тоа нaдyт бeздapник