Last news in Fakti

7 Ноември, 2013 16:52 1 715 0

Живот като на кино на "Киномания"

  • "киномания"-
  • ндк-
  • филми-
  • награди

Тазгодишният афиш на филмовия форум предлага 70 атрактивни заглавия

Живот като на кино на "Киномания" - 1
Кадър от филма "Зад свещника" с Майкъл Дъглас и Мат Деймън.

70 филма изкушават зрителите в афиша на 27-ото издание на „Киномания“, което започва официално на 14 ноември в НДК, но ще бъде предшествано и от прожекции в кино „Одеон“. Верни на традицията, организаторите на феста и тази година са подбрали най-качествените заглавия от последните 12 месеца - вече оценени на престижни форуми или бъдещи претенденти за авторитетни филмови награди.

Сред тях са дългоочакваният Blue Jasmine („Син жасмин“) на Уди Алън, The Butler („Икономът“) на Лий Даниълс, вече нашумелите Inside Llewyn Davis („Истинският Люин Дейвис“) на братя Джоел и Итън Коен с участието на Джъстин Тимбърлейк, окичен с Голямата награда от Кан, и Behind the Candelabra („Зад свещника“), който донесе първия приз „Еми“ в кариерата на Майкъл Дъглас.

Огромен интерес будят още „Великият майстор” на Уон Кар Вай, „Страст” на Брайън де Палма, режисьорският дебют на Дъстин Хофман „Квартет”, „Петата власт” за основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж„Само любовниците остават живи” на Джим Джармъш, „Филомена” на Стивън Фриърс и др.

Изобщо заглавията в програмата „Фестивал на фестивалите” – филми, заслужили признание в Кан, Торонто, Берлин, Венеция, Лондон, Токио, Сан Себастиан, са изключително респектиращи.

В сегашната „Киномания“ е включена и нова категория - "Живот като на кино", представяща биографични ленти, сред които са и споменатите „Зад свещника“ за легендарния пианист и шоумен Либерачи, „Икономът“ за служител на седем президенти, Lovelace за първата порнодива Линда Лъвлейс, Diana за живота на Лейди Ди и др.

Вниманието привлича и цикълът „Екранизациите“ по известни литературни творби - „Конгресът” по Станислав Лем, „Нощен влак за Лисабон” по Паскал Мерсие, „Обещанието” по Стефан Цвайг, „Полунощни деца” по Салман Рушди. Изключително престижни са заглавията в програмата „Фестивал на фестивалите” – филми, заслужили признание в Кан, Торонто, Берлин, Венеция, Лондон, Токио, Сан Себастиан.

В програмата влизат и 12 заглавия от филмографията на Федерико Фелини, сред които легендарните „Пътят“, „Осем и половина“, „Рим“, „...И корабът пътува“, както и шедьоври с Робърт де Ниро като от 70-те и 80-те като „Разяреният бик“ и „Шофьор на такси“.

Българското участие в „Киномания” този път е под знака на почитта към наскоро починалия голям наш режисьор Рангел Вълчанов. Във фоайето на кино „Люмиер” ще има фотоизложба с избрани кадри от работни моменти при снимането на повечето от филмите му, а на 28 ноември ще бъде прожектиран почти непознатият му документален филм от 1984 г. „Индия завинаги”.

Ще има и други български акценти. „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” на Мина Милева и актрисата Весела Казакова е документален разказ за останалия през целия си живот в сянка знаменит, но само в професионалните среди художник-аниматор Антон Траянов. Найо Тицин ще представи своя филм за красивата и провокативна швейцарска постановка на операта „Саломе”, в която звезда е съпругата му Александрина Пендачанска. Голямата оперна певица обещава да присъства на прожекциите на 15 и 16 ноември.

Селекционери на "Киномания" 2013 са Хермина Азарян и Владимир Трифонов. Събитието ще продължи до 1 декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА