Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 15:48 1 899 1

В древността май са лекували сифилис

  • древността-
  • лекували-
  • сифилис
В древността май са лекували сифилис - 1
Снимка: Gramofona.com

На 11 гроба са се натъкнали археолозите, които проучват Козарева могила край Каблешково. В некропола са намерени четири антични и седем енеолитни погребения. Интересни подробности за развитието на медицината в древността дават два от гробовете, съобщи Gramofona.com. По откритите скелети ясно си личи деформацията на костите, която е причинена от сифилис. При проучването обаче е станало ясно, че погребаните не са починали от тази болест, а по-късно. Това хвърля нова светлина за напредъка на медицината в античността. При погребания в един от гробовете пък е установена силна деформация на единия крак, а под него са намарени железни скоба и шайба.

Друга любопитна и рядка находка е дребна бронзова монета, откритата в устата на един от погребаните. Тя е на келтския владетел Кавар, управлявал между 219 и 200 г. пр. Хр. в Тракия.

През тази година за първи път, освен гробове от късния енеолит бяха  открити два гроба на деца от ранния енеолит /първата половина на петото хилядолетие пр. Хр/. На практика  некрополът при Козарева могила е единственият намерен досега некропол от времето на енеолита в района на Тракия.

Сред проучените гробове от късния енеолит нова интересна информация за обредите от тази епоха дава друг от гробовете.  Погребаният там е бил положен свит настрани.

След вдигането на костите, при вдигането на фрагментирания череп се установи, че част от черепните кости от лявата страна липсват. Те са открити, погребани в друга по-малка яма.

Върху един от фрагментите има перфорирана след смъртта дупчица. Тази находка може да се свърже с находките на черепни амулети - рондели, открити в селището. Те са направени от изрязани с формата на кръг парчета от човешки черепи с пробити в центъра дупки за окачане. Обработени са много добре, което предполага, че са правени от свежа кост.

Това са първите такива находки от България,  но подобни находки са известни от Западна и Средна Европа още от деветнадесети век. Един от проблемите на изучаването им е откъде са вземани черепите, от които са направени.

Находката от този гроб дава нова информация в тази насока.  Не е ясно дали отделянето на част от черепа е било легално публично действие, част от древен ритуал, или е направено нелегално, скоро след погребението, но за първи път има едновременно черепна кост, от която са вземани части за амулет и целият индивид погребан до нея.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Е хубаво, и какво от това? С какво тези догадки спомагат да научим нещо повече и с какво това ни помага да ни стане ясна пълната картина? Май с нищо.