Last news in Fakti

30 Август, 2023 12:50 1 925 7

Ара Маликян – цигуларят на кралицата

  • пловдив-
  • античен театър-
  • концерт-
  • ара маликян -
  • цигуларят на кралицата

Прочутият виртуоз свири на 3 септември в Античния театър в Пловдив.

Ара Маликян – цигуларят на кралицата - 1
Снимки: Антон Корбийн и BG Sound Stage

Той е експериментатор и пътешественик – смесва ритми, музикални традиции, жанрове. Преминал е през най-големите музикални школи на Европа и e провъзгласeн за цигулар № 1 на Испания.


Прочутият виртуоз с арменски корени за пореден път преминава през България със световното си турне, посветено на малкия му син Кайро и въображението на детството.

Концертът му е на 3 септември, в Античния театър в Пловдив.


Ара Маликян е бил концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид в продължение на 7 години, има 40 издадени албума и е продал над 100 000 копия на „Годишните времена” на Вивалди. Номиниран за престижните Латино Грами.


Преди години, обаче, решава, че светът на класическата музика му е тесен, създава свой оркестър и започва да пише музика и да оформя своя стил между класиката, източните ритми, латиното, рока и най-различни музикални традиции. Разхожда се от Паганини, през Led Zeppelin, Бьорг до латино емблемата Llorona. Стилът му е неподражаем, защото Ара Маликян намира свой начин за поднасяне на музиката.
„Не се идентифицирах в класическия свят”, признава той. „Не обичам да определям музиката като рок или джаз, или класическа, а просто като музика. Просто искам да се наслаждавам на музиката, да предавам любов и страст и публиката да види това, което аз виждам”.
Маликян смята, че младите хора са ощетени от това, че не влизат в концертните зали за класическа музика поради страх, че не я разбират. „Не е нужно да разбираш класическата музика, за да я харесаш. Мисля, че тя е за всички, трябва да стане популярна и да стигне до всеки един, който би я оценил и би станал почитател на изкуството като цяло”, казва той.


На концертите му идват и деца, и много млади хора. С Ара Маликян те откриват Бах, Моцарт, Паганини и се влюбват в нея. А в съблекалните по света Ара Маликян репетира с етюди на Бах, които публикува в социалните си канали – негов начин да представи на аудиторията този класически композитор.


Сега идва в България с петима испански музиканти от кубински произход и с новата си програма, вдъхновена от звуците на детството и израстването до сина му Кайро, който вече е на 7 години. „Децата са най-автентичните същества, те са диви, те са нежни, те са свободни и всичко, което правят, е пълно с изкуство”, споделя Ара за своето вдъхновение.


Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023г, в Античен театър в Пловдив.

Оля Ал-Ахмед

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туй плашило

    3 4 Отговор
    прилича на Паганини от тавана със спринцовките.Нищо лично,нека си стърже момчето..

    Коментиран от #2

  • 2 Да да

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Туй плашило":

    Силиконовите чалгарки на Моцарт на стероиди ли ти мязат ?!
  • 3 Меракът на чичо Денчо

    4 0 Отговор
    Дотолкова масовият българин разбира от стойностно изкуство. Ивана, Драгана, Петкана и на масата с кючеци и гьобеци.
  • 4 Гост

    2 2 Отговор
    Прилича на Кашчей Безсмертни
  • 5 Абе щом казват

    5 1 Отговор
    Може и да е виртуоз.Но не може ли да се приведе в една идея по-приличен вид?Мяза на див туземец хванат някъде из Амазония и поне у мен буди отвращение Но явно някои са станали толкова авангардни, че са готови да понесат всичко.
  • 6 въйй.....

    2 2 Отговор
    Това е Рашо Рунтавия от маалата.
  • 7 12345

    0 0 Отговор
    Арменски м.г.л- талант