Last news in Fakti

14 Септември, 2023 10:31 1 432 12

Мариус Куркински отбелязва 30 години на сцена с „Нашенец“ по Чудомир

  • мариус куркински-
  • моноспектакъл-
  • юбилей-
  • 30 години-
  • на сцена-
  • театър-
  • чудомир-
  • премиера

Мариус ще обиколи няколко града в страната с новия моноспектакъл, започвайки от Силистра на 7 ноември

Мариус Куркински ще отбележи своите 30 години на сцената с нов моноспектакъл, наречен „Нашенец“ и композиран по произведения на Чудомир. През 1993 г. забележителният актьор дебютира пред публика с първия си моноспектакъл „Дон Жуан“, а сега ще почете нашия класик на хумора, от чието рождение се навършиха 133 години преди няколко месеца, припомнят организаторите от продуцентска къща „Ажур Пико“.

Премиерата ще е в Силистра на 7 ноември. Следват Добрич – 8 ноември, Варна – 9 ноември, и Пловдив – 10 ноември. В София представлението ще се играе на 12 ноември в Зала 1 на НДК.

„Всичко започна като си мислех, че съм Дон Жуан („Дон Жуан“, 1993). Скоро след това, с много трепет изпълних песента на всички песни („Песен на песните“, 1993). Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители („Дамата с кученцето“, 1996). И до днес не разбирам как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет („Евангелие по Матея“, 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си („Самият човек“, 1999). Сънувах, че съм се събудил („Сънят“, 2001). Събудих се и претърпях сътресение („Сътресение“, 2006). От него научих „Български разкази“, (2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува („Сънят на смешния човек“, 2014). Окончателно достигнах до истината. Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността („Юбилей“, 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра („Черното пиле“, 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до „Мариус 50“ (2019). Ще потърся причините в „Нашенец“, остроумно изрежда Мариус, цитиран от БТА, заглавията на всички свои изумителни спектакли.

Мариус ще се превъплъти в различни герои по произведения на хумориста Димитър Чорбаджийски, известен с псевдонима си Чудомир.

„На сцената ще пресъздаде типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории. Какво би бил този свят на трудности, главоблъсканици, амбиции и тревоги, без животворният полъх на хумора. Много от Чудомировите разкази са изградени като диалог или монолог“, разказват от екипа на проекта.

Къде е генезисът на хумора у Чудомировите герои? Защо Чудомировите нашенци са актуални и днес? Защо ни разсмиват още? Защо ни настройват философски да сме толерантни към дребните човешки слабости? Неслучайно тези герои носят прозвището нашенци – нещо близко, което е и наше, присъщо и на нас. Индивидуалното е и общочовешко. Дори това, което не харесваме у другия, в някаква степен го притежаваме и ние. Защото, смеейки се, ние разпознаваме техните особености и у себе си. И чрез хумора ставаме по-човечни и по-мъдри, допълват от екипа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    3 5 Отговор
    Тоя/тая/това е за четвърти...

    Коментиран от #2

  • 2 АБЕ НЕ Е ЗА ЧЕТВЪРТИ КОЙТО ДАВА БАНИЦА

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо":

    С ТИЯ ДЕТО Я ...ГЛЕДАТ......
  • 3 спомени

    1 4 Отговор
    Този забрави като се въртеше около Славчо и участваше в халтурите му, сега се прави на много възвишен интелектуалец. Айде чао.
  • 4 Курио Маркински

    3 6 Отговор
    Този е от първите меки таланти дето се пръкнаха след 89-та,а преди това подобните на него попадаха в Белене.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Анонимен

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Курио Маркински":

    Да но не вее знамето и не харесва прайдовете. Това определено е за уважение. И талант има, не като...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Курио Маркински":

    Емил Димитров какъв беше??Даже го ожениха..И дете му направиха...Обаче Хромозомния дефект си е непоправим ...

    Коментиран от #9

  • 8 явер

    6 0 Отговор
    Чудомир е най-великият български писател.
  • 9 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе":

    И този ли е бил от отбора дъгата лелее ,ама поне скрит или не открил себе си,сега му гледах снимки ами той на места е идентичен с Catherine Colonna че и прическа .Е това ми харесваше на комунизма и да се чудиш ,дори и да усещаш нещо криеш се ,имаше стари моми и ергени все се чудих защо?Сега в модерните времена разбрах какво е било ама не парадираха с проблема си и нямаше права за тях .В случая този с семейство както казва Земур мислиш или чувстваш все тази ,роден си мъж мъж ще умреш ,няма нужда от хапчета и операция просто трябва да се забрани.

    Коментиран от #11

  • 10 Специален екземпляр

    2 3 Отговор
    Ако видя един нормален сред хората на изкуството, ще се обадя във факти бг да го покажете отделно от другите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.