Last news in Fakti

17 Септември, 2023 07:12 2 991 17

София празнува: Безплатен вход за повечето културни институции днес

  • ден на софия-
  • празник-
  • прояви

Добрата новина обявиха от Столична община

София празнува: Безплатен вход за повечето културни институции днес - 1
Снимка: БНТ

Вход свободен за повечето културни институти за 17 септември – Деня на София, обявиха от Столична община.

Посетителите ще могат да влизат безплатно днес в Регионалния исторически музей – София. Свободен е входът за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" 1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария-Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, археологическото ниво на храм „Света София“, Триъгълната кула на Сердика, мавзолей костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81.

Музеят на София ще открие официално за празника на Вяра, Надежда, Любов и майка им София обновения си обект Триъгълна кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16). Сред акцентите в проекта е изработването на дигитална 3D графична реконструкция на кулата и участъци от крепостната стена, включваща интеракции, при които посетителите ще могат да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност.

Дигиталната реконструкция на кулата се реализира на базата на резултатите от археологическите проучвания и използването на познания и аналогии за технологията и материалите, употребявани в крепостното строителство през периода ІІ-VІ в. Създаден е и видеоматериал, представящ реконструирани антично въоръжение и снаряжение от този период. За прожектирането на видеото са монтирани мултимедиен проектор и екран в пространството източно от останките на кулата.

В самата сграда на РИМ – София, безплатно и при удължено работно време до 20.00 ч. ще могат да се видят няколко интересни временни изложби: „Ех, този цирк“, „Детството през социализма“, „София в цветове и щрихи“. От 17.00 ч. пред сградата ще има магическо представление с балони с Марио и Славена, а от 18.00 ч. пред залата за временни изложби на I етаж започва детско ателие „Животните в цирка“.

Научно-образователният център „Музейко“ също ще работи с безплатен вход за малчуганите.

Първи детски интерактивен фестивал на открито организира за празника сдружение "Б Плюс" с подкрепата на Столична община. Събитието за театрални зрители от 5 до 12 години ще се състои в Южния парк при езерото (вход от ул. "Нишава"). Фестивалът е по идея на режисьора Йордан Славейков и цели да приобщи децата и юношите към магията на театъра, да ги направи съпричастни чрез участие и да стимулира творческите им таланти. В рамките на фестивала малчуганите ще могат да се включат в театрални работилници и чрез играта и различните форми на изкуството да се докоснат до магията на кукления театър. Ще пеят, ке рецитират и ще рисуват заедно с актрисите Августина-Калина Петкова и Деница Даринова. Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър ще предостави възможност на децата да използват въображението си, да направят и да запазят за себе си своята първа не просто играчка, а истинска кукла от света на театъра. Под формата на игра актрисата Деница Даринова ще запознае децата с най-лесните за изработване и демонстриране кукли. В творческо ателие “Театрализиран стих/песен“ заедно с Августина-Калина Петкова децата ще разучават и изпълняват “по роли” детски стихчета или детски песнички. “Щурец и мравка”, “Зайченцето бяло”, “Хей ръчички” и други популярни песнички ще бъдат представени в театрализирани версии от малките актьори. Двете творчески ателиета ще се провеждат паралелно с три последователни издания по 60 минути с начало в 13.00, 15.00 и 17.00 ч.

В шоу-спектакъла “Балон като слон” с актьора Краси Кирчев и куклен театър „Мале-мале“ от 18.30 ч. децата ще участват в игри и състезания със сапунени балони. В шоуто ще има както най-обикновени, така и специални сапунени балони: с дим, с огън, квадратни балони, пет балона един в друг, балон гъсеница... Краят на шоуто неусетно ще се превърне в работилница за сапунени мехури за децата и родителите им.

Интересни изживявания предлага и събитието „Скоростта на метрото: Хвани различната мотриса“. В диапазона от 10.00 до 13.00 ч. на 17 септември по линия 3 на Столичния метрополитен ще се движи трансформирана в сцена за изкуство мотриса, на борда на която ще се изявяват група „Тригайда“, музикантите Йоанна-Мария Тодорова и Мартин Павлов към младежката филхармония „Пионер“ и нашумялата кей-поп група Toxic. Зад пулта ще застане и Disco Manga DJ. Събитието стартира точно в 10.00 ч. от метростанция НДК II. От 18.00 ч. пък ще се състои третото издание на Party Tram Sofia с мотриса от последно поколение, тип Pesa, а стартовата точка е пл. „Македония“. Трамваят, посветен на младежките дебюти, уменията и знанието ще се движи по линия 5 и от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“. Културното събитие с режисьор Атанас Лозанов Nasix е в подкрепа на усилията и постиженията на Столична община в разширяването и развитието на подземната железница в полза на хората, свързаността и постигането на по-високо качество на живот. „Скоростта на метрото“ е официално събитие от програмата на Европейската седмица на мобилността.

На 17 септември през деня ще бъдат връчени и наградите на София за култура.

От 18.00 ч. ще започне празничен концерт на сцената на София Съмър Фест зад музея „Земята и хората“ с участието на Любо Киров, Inner glow и "Юпитер 7". Водещ ще бъде актьорът от трупата на МГТ „Зад канала“ Александър Кадиев.
Входът е свободен, а концертът ще се излъчва и на живо във Фейсбук на страниците @Столица Култура и @Art Sofia.

Два от общинските театри ще покажат утре някои от хитовете в репертоара си, но там входът няма да е безплатен, а с билети. Ремонтиращият се театър „София“ ще представи на сцената на „Сълза и смях“ спектакъла „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер под режисурата на проф. Пламен Марков. В главната роля е Лилия Маравиля, която има номинация „Аскеер 2023“ затова си превъплъщение. В театър „Възраждане“ от 11.00 и 12.30 ч. ще играят любима детска постановка – „Трите прасенца“, а вечерта – комедията „Квартет за двама“ от Анатолий Крим под режисурата на Владимир Петков с Татяна Захова, Роберт Янакиев, Виттория Николова и Боян Младенов в ролите.

Източник: Сега


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мннн

    10 2 Отговор
    Махнете тая еврейскосатанинска статуя от центъра на София!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "мннн":

    Що бе квоти пречи на мен ми харесва.

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Знаете ли на кого е Кръстен Квартал"НАДЕЖДА"???Кварталът е Кръстен на Най-малката Дъщеря на Фердинанд 1 Български!Той е посадил и няколко "Специални" Иглолистни дървета,които много добре виреят......не ви казвам къде са в квартала за да не ги .......
  • 9 мммм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Абсолютно същата я има и в Украйна в центъра на Киев, и в Полша, в центъра на Варшава, и в Берлин има абсолютно същата сатанинска статуя! Дали е случаеност?

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    3 0 Отговор
    Безплатно може само да протестирате! За сега!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хайл 14/88

    0 0 Отговор
    Много грозна тая статуя.МАХНЕТЕ Я