Last news in Fakti

17 Септември, 2023 08:50 1 603 5

Софийската опера откри сезона в Скопие с „Лидия от Македония”

  • софийска опера-
  • скопие-
  • пламен карталов

Операта е написана през 2001 г. от Ристо Аврамовски по поръчка на тогавашния Македонски народен театър

С аплодисменти публиката в Скопие награди постановката на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов- операта „Лидия от Македония”, с която Националната опера и балет в Скопие откри снощи сезона си, пише БТА.

Диригент на спектакъла е Иван Еминович, а асистент и режисьор на възстановката - Трайко Йордановски. Ролята на Лидия изпълни Наде Талевска Спасовска, а на Павел - Игор Дурловски, Драган Ампов е в ролята на Силас, Марян Николовски и Никола Стойчевски в ролята на Тимотей, Васко Здравков - на Човека ангел, Ана Ройдева-Талевска и Катерина Стояновска - на Азия, Александра Лазаровска- Василевски и Елена Голомеова –на Агия и Марика Попович и Соня Пендовска -Мадевска в ролята на Дина, а в представлението участват и хорът и оркестърът на Националната опера и балет в Скопие. Сценографията на постановката е на Панче Минов, а костюмите - на Елена Дончева.

Операта е в две части с библейска тематика и е написана през 2001 г. от Ристо Аврамовски по поръчка на тогавашния Македонски народен театър, а либретото е от Ги Шелеи и Дора Петрова от Франция по текстовете на Лиляна и Йордан Плевнес.

Тя разказва за началото на утвърждаването на християнската вяра и Лидия, която приютява апостол Павел по време на неговите пътувания, описани в „Деяния на апостолите“. Лидия снабдява целия римски сенат с пурпурен плат, легендите казват, че тя е първата жена и изобщо първият човек, кръстен от апостол Павел. Лидия и семейството ѝ приемат християнството, за което били жестоко наказани от римляните. Смята се, че Лидия е първата европейска християнска светица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    4 0 Отговор
    Софийската опера си е в София!Открива се сезона на Македонската опера в Скопие,с постановка чийто режисьор е директора на соф.опера!!!Неграмотни писачи!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фактите

    0 0 Отговор
    Абе мисирки, какава е тая лъжа? Операта е изцяло от македонски изпълнители и организатори, едниственото свързано със Софийската е диригента! Нормални ли сте?
  • 4 Сандо

    1 0 Отговор
    Неграмотността и слугинажа на журналята взима плашещи размери.А по-добре щеше да е Скопие да си открие сезона с "Българи от старо време"!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.