Last news in Fakti

22 Септември, 2023 17:30 1 269 4

Невероятният разказвач Деян Тиаго-Станкович отново ни омагьосва

  • деян тиаго-станкович-
  • нова книга-
  • замалек

С новата си книга „Замалек“

След „Ещорил“ изд. „Колибри“ ни поднася „Замалек“, или роман за съдбата, от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович. Книгата е отличена с Европейска награда за литература през 2021 година. Още с появата си „Замалек“ е обявен от критика и читатели за шедьовър. За радост на ценителите България е една от първите страни, проявили интерес към тази рядко оригинална творба.

„Замалек“ (превод: Ася Тихинова-Йованович, корица: Капка Кънева, Елена Димитрова) носи името на изискан квартал в Кайро. Там, в сърцето на египетската столица, от десетилетия съществува магазин за ценни антики. Той е управляван от антикваря Коста, известен египтолог, и от изкуствоведа Арна, разказвачката. Редом с близките, приятелите и клиентите на магазина, редом с колоритните местни жители, герои на романа са и вездесъщият пясък, неимоверната жега, странноцветните води на Нил и всеобщото убеждение, че нищо не става както е речено, а както е писано. И все пак животът в този арабски мегаполис тече безпроблемно… докато не се намесва съдбата.

Деян Тиаго-Станкович (1965-2022), даровит писател и преводач, е роден в Белград. През 1996 г. се премества в Лисабон. Негово дело са първите преводи на Жозе Сарамаго на сръбски и на Иво Андрич на португалски. За „Ещорил“ (2015), високо оценен от историци, критика, читатели и медии, получава отличието „Бранко Чопич“ на Сръбската академия на науките и изкуствата, Британската награда за най-добър исторически роман (2018) и номинация за Международната дъблинска литературна награда. Тиаго-Станкович умело преплита разнолики съдби, тежнения и амбиции, истории за изгнаничеството, лоялността, риска, страха и оцеляването. В неговите книги мирно съжителстват сериозното и комичното, голямата световна история и малките човешки светове, пише Obache.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Благодаря Красавице
    Полезна Информация
    аз Също Четя Много Книги
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    Книгите са Знания и Прозорец КЪМ
    СВЕТА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.